Speciale VN-gezant Martin Griffiths
NOS Nieuws

Houthi-rebellen blijven weg bij vredesoverleg over burgeroorlog Jemen

Het is niet gelukt om afgevaardigden van de Houthi-rebellen aan tafel te krijgen bij het eerste vredesoverleg over de burgeroorlog in Jemen in twee jaar. Wel zijn er afspraken gemaakt over de evacuatie van gewonden uit Sanaa. Dat meldde speciale VN-gezant Martin Griffiths op een persconferentie, nadat hij drie dagen had gesproken met een delegatie van de Jemenitische overheid.

Het was volgens hem wel de bedoeling dat de Houthi-rebellen naar Zwitserland zouden afreizen, maar dat is om "verschillende redenen" niet gebeurd. Griffiths wilde geen details geven over het wegblijven van de Houthi's. Een televisiezender van de rebellen berichtte woensdag dat de coalitie die de Houthi's bestrijdt niet toestond dat de delegatie naar Genève zou vliegen.

Sinds 2015 woedt er een bloedige burgeroorlog in Jemen. De Jemenitische regering krijgt militaire steun van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De Houthi-rebellen uit het noorden het land worden gesteund door Iran.

De VN noemt de burgeroorlog in Jemen op dit moment de ergste humanitaire crisis ter wereld. Meer dan 22 miljoen mensen komen eerste levensbehoeften tekort. Delen van het land verkeren op de rand van hongersnood. Volgens officiële cijfers vielen er zeker meer dan 10.000 doden. In werkelijkheid ligt dat aantal vermoedelijk vele malen hoger.

Toen de Houthi-rebellen donderdag bij de eerste dag van het overleg al afwezig waren, was er al de vrees dat het overleg net als het laatste overleg in Koeweit in 2016 zou mislukken.

De Jemenitische minister Khaled al-Yamani (Buitenlandse Zaken) was niet te spreken over de afwezige Houthi's. "Ze proberen de onderhandelingen te saboteren. Zo gaat het al de hele tijd. We willen dat de VN zich strenger opstelt in hun pogingen om de andere partij aan tafel te krijgen."

"Vruchtbare onderhandelingen"

Ondanks het wegblijven van de Houthi's hield VN-gezant Griffiths een "optimistisch" gevoel over aan de afgelopen dagen. "De weg naar vrede is ingeslagen", zei hij.

De weg naar vrede is ingeslagen.

Martin Griffiths, speciale VN-gezant in Jemen

"Misschien niet op de manier die we wilden, maar het is begonnen. We hebben vruchtbare onderhandelingen achter de rug met de Jemenitische regering over praktische zaken, zoals de vrijlating van gevangenen, het openen van het vliegveld in Sanaa en humanitaire zaken zoals het openen van toegangsroutes."

Zo bereikte Griffiths een akkoord over de evacuatie van gewonden uit Sanaa, de hoofdstad van Jemen die in handen is van de Houthi's. Over een week moet de eerste vlucht met gewonden vertrekken naar de Egyptische hoofdstad Caïro. Griffiths zei verder dat hij zo spoedig mogelijk wil afreizen naar Oman en Sanaa om daar te overleggen met de Houthi-leiding.

Griffiths: "We hebben de afgelopen dagen veel contact met ze gehad. Ze wilden hier zijn en zullen hier nog wel komen. Zij willen ook graag vooruit in dit proces, net als de mensen in Jemen. Maar de herstart van een vredesoverleg is een delicaat moment. Het is niet makkelijk. Ik zie dit daarom ook niet als een fundamentele blokkade van het vredesproces."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl