Kwestie rondom D66-raadslid Anne Lok uit Meppel brengt Alexander Pechtold verder in het nauw

Alexander Pechtold. Foto Martijn Beekman

Alexander Pechtold. Foto Martijn Beekman

De kwestie rondom het vertrokken duo-raadslid Anne Lok uit Meppel zich binnen D66 ontwikkelt zich tot een veenbrand. Partijleider Pechtold komt in het nauw.

De leden moeten zich er over uitspreken, vindt Jeannet Bos, fractievoorzitter van D66 in Meppel. ,,De leden moeten aangeven: staan we nog achter hem of moet hij weg?’’ Ze zegt daarover zelf geen mening te hebben, maar constateert dat mensen haar aanspreken over de kwestie. ,,Zo gaat het niet langer, mensen kijken de hele partij hier op aan.’’

Affectieve relatie

Anne Lok schreef afgelopen week een ontslagbrief naar de burgemeester. Ze verklaarde een affectieve relatie met Pechold te hebben gehad die op een voor haar pijnlijke wijze tot een eind is gekomen. Lok vertrekt uit de gemeenteraad omdat ze verwacht dat Pechold karaktermoord op haar gaat plegen en ze dan niet meer geloofwaardig is. Eerder verscheen er in Privé een verhaal met allerlei details over de relatie, waarin Pechtold er niet best af kwam. Lok verklaarde dat ze niet de bron van het verhaal was, maar dat de inhoud wel klopt.

Partijvoorzitter Letty Demmers verklaarde in een reactie dat het een privé-affaire betreft, die de partij niet raakt. Bos vindt deze reactie te mager.

‘Geen zin om het er steeds over te hebben’

,Je kunt niet alleen maar zeggen: dit is privé. Feit is nu: het ligt op straat. Zo was ik gisteren in Meppel voor iets anders. Toen mensen hoorden dat ik van D66 was, kwam Pechtold meteen ter sprake. Daar heb ik geen zin in, om het daar de hele tijd over te hebben.''

Ook andere vooraanstaande leden lijken er zo over te denken. NRC Handelsblad maakte een rondgang langs 21 actieve leden van D66. Een deel van hen noemt het een privé-kwestie, anderen vinden dat de Pechtold zijn partij schade toebrengt. Ze houden er rekening mee dat de partijleider op het komende congres zijn vertrek aankondigt.

Van 3 naar 19 zetels

Pechtold (52) is partijleider sinds 2006. Hij trok zijn partij uit een diep dal. De partij ging van 3 zetels bij de verkiezingen in 2006 naar 19 zetels bij de laatste verkiezingen in 2017. Vooral na de vorige kabinetsformatie zwelt de kritiek op hem aan. Hij stemde in met de afschaffing van het raadgevend referendum en de afschaffing van de dividendbelasting. Daarnaast was er kritiek op een appartement dat een Canadese vriend hem schonk, maar dat hij niet in het geschenkenregister vermeldde.

Tweede architect die vertrekt

D66 houdt zaterdag 6 oktober een landelijk congres in Den Bosch. Mocht Pechtold daar zijn vertrek uit de landelijke politiek bekend maken, dan is hij de tweede architect van het kabinet Rutte III dat opstapt. Eerder trok VVD’er Halbe Zijlstra zich terug na zijn verzonnen aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische regeringsleider Putin.