In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Vrouw moet 9800 euro betalen na onverwachte bevalling in vliegtuig

Een bijzondere bevalling heeft een vervelend staartje gekregen voor Erik Kok (47) uit Heerhugowaard en zijn Filipijnse vriendin Mary Rose (20). Mary Rose beviel in een vliegtuig onderweg naar huis onverwacht van een zoon. Nu zit het stel met een rekening van 9800 euro in de maag.

Mary Rose was zeven maanden zwanger van hun tweede kindje toen ze deze week na een bezoek aan Nederland terug naar de Filipijnen ging. Ze vloog via Hongkong en moest een half uur voor de landing naar het toilet. "Opeens was daar het hoofdje. Binnen drie minuten was de baby er helemaal uit", zegt Kok tegen NH Nieuws.

Bij toeval waren er twee verloskundigen aan boord die konden helpen bij de bevalling. Gewikkeld in handdoeken lagen moeder en zoon in het toilet, tot er een schaar steriel was gemaakt om de navelstreng door te knippen. De jongen kreeg de naam Skylar Henry Cathro.

Ze was 31 weken zwanger, dan mag je gewoon vliegen en verwacht je niet dat je gaat bevallen.

Erik Kok

Moeder en zoon maken het goed. Na anderhalve dag in een ziekenhuis in Hongkong is Mary Rose er klaar voor om haar reis naar huis te vervolgen, maar vertrekken zit er voorlopig nog niet in. De ziekenhuisrekening bedraagt ruim 9800 euro en die moet betaald worden voor vertrek.

De kersverse moeder is verzekerd, maar haar Zwitserse zorgverzekering dekt de bevalling niet. "Ze was 31 weken zwanger, dan mag je gewoon vliegen en verwacht je niet dat je gaat bevallen", zegt haar vriend. "Dat ze zo vroeg ging bevallen hadden wij ook niet zien aankomen." Volgens Kok had Mary Rose een doktersverklaring om te mogen vliegen.

Gebrekkige communicatie

Hij zoekt nu naar een oplossing, maar de afstand en de gebrekkige communicatie maken dat lastig. "Ik ben aan het bellen en aan het mailen, maar als dan weer de verbinding wegvalt, voel je je machteloos. De Filipijnse ambassade probeert nu een deel van te rekening af te krijgen. Ook zijn we in gesprek met de Cathay Pacific, de vliegtuigmaatschappij. Maar eerst moeten we ook nog een geboorteakte voor de kleine regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl