Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Benoeming rechter hooggerechtshof splijt Verenigde Staten

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
44452113992_459e00a287_z
Waar in Nederland nog sprake is van onafhankelijke rechtspraak, mag je dat van de Verenigde Staten eigenlijk niet meer zeggen. Waar in ons land de politiek gescheiden leeft van de juridische en uitvoerende macht, woedt aan de overkant van de grote plas een hevig politiek debat over de benoeming van de conservatieve rechter Brett Kavanaugh bij het Surpeme Court. Omdat zo’n benoeming voor het leven is, heeft de samenstelling van dat hof enorm veel invloed op de manier waarop de Amerikaanse wet wordt uitgelegd. De huidige Amerikaanse president Donald Trump wil zoveel mogelijk conservatieve rechters benoemen tijdens zijn ambtsperiode.
Het is daarom van belang voor zowel de Democraten als de Republikeinen dat de balans in de negen rechters tellende samenstelling in hun voordeel doorslaat. Na de benoeming van Neil Gorsuch, vorig jaar, en de mogelijk aankomende aanstelling van Kavanaugh zouden de conservatieven een meerderheid kunnen krijgen. Net als Gorsuch is Kavanaugh een aanhanger van een letterlijke interpretatie van de wet, iets wat hem populair maakt onder conservatieven. Andere leden van het Supreme Court zien de wet meer als een levend document, omdat de maatschappij continu verandert en een andere interpretatie van de grondwet behoeft. Deze lezing is, niet verrassend, vooral onder Democraten geliefd.
Die laatste partij probeert er alles aan te doen de benoeming tegen te houden. Vooral Kavanaugs twijfels over abortus zijn de Democraten een doorn in het oog. Documenten die tot voor kort als geheim werden gezien, druppelen nu de openbaarheid in.
Dag twee van het verhoor van Brett Kavanaugh is hier te zien:
Cc-foto: Newslanes
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.