Jeugdzorginstelling De Heldringstichting in het Gelderse Zetten
NOS NieuwsAangepast

'Jeugdzorginstelling Zetten onveilig voor jongeren'

Jeugdzorginstelling De Heldringstichting in het Gelderse Zetten is een onveilige plek voor de opgenomen jongeren. Drugshandel floreert en jongeren met gedragsproblemen worden onvoldoende van elkaar gescheiden, meldt De Gelderlander.

De krant voerde gesprekken met tientallen oud-bewoners van de instelling. Ook sprak de krant met ouders en deskundigen. De grootste klacht is dat meisjes die slachtoffer zijn geweest van loverboys, onvoldoende worden afgeschermd. Jonge pooiers lopen zo het terrein op en komen makkelijk in contact met oude en nieuwe slachtoffers.

Drugsgebruik

Een andere klacht is dat bewoners te veel door elkaar wonen. Slachtoffers van seksueel misbruik zitten soms in één groep met jongens die hun seksuele driften niet kunnen beheersen. Op De Heldringstichting wonen ongeveer honderd jongeren.

Het drugsgebruik is ondanks een verbod hoog bij de bewoners. Controles zijn makkelijk te omzeilen, en de drugs worden naar binnen gesmokkeld door bewoners die terugkomen van verlof of buitenstaanders.

Extra gevoelig

De Heldringstichting laat in een reactie op de eigen website weten dat veiligheid van de jongeren niet in het geding is. Desondanks nemen zij de aantijgingen uiterst serieus. ''Het fenomeen loverboys is een groot landelijk probleem, evenals drugsgebruik onder jongeren. De zeer kwetsbare jongeren die onze collega-instellingen en wij onder onze hoede hebben (...) zijn daar extra gevoelig voor.''

Volgens de jeugdzorginstelling maken boosdoeners misbruik van de vrijheid die bewoners gedurende de behandeling steeds meer krijgen. ''Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geleidelijk afbouwen van toezicht en het toekennen van vrijheden en verlof, om ontwikkelingsruimte te creëren. Ruimte die loverboys helaas proberen te benutten, ondanks de aanwezigheid van de vele beveiligingscamera's en slagbomen op ons terrein en structureel contact met de gebiedsagent.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl