Vreugde na de uitspraak van het Hooggerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Historische uitspraak India: seks met hetzelfde geslacht niet meer strafbaar

Het Indiase Hooggerechtshof heeft in een historische uitspraak besloten dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar is. De uitspraak is een overwinning voor de LHBT-gemeenschap in het land met bijna 1,3 miljard inwoners.

De rechters zetten een streep door een deel van een 157 jaar oude wet die stamde uit de tijd van de Britse koloniale overheersing, de zogenoemde section 377-wet. In die wet was opgenomen dat op "onnatuurlijke overtredingen" een celstraf van maximaal tien jaar stond. Seks tussen mensen met hetzelfde geslacht werd beschouwd als zo'n overtreding.

Unaniem

In 2009 schrapte het regionale Hooggerechtshof van Delhi al eens de passage uit de wet, waarna seks tussen mensen van hetzelfde geslacht voor het eerst even legaal was in India. Dat besluit werd door het nationale Hooggerechtshof vier jaar later weer teruggedraaid. Die gaf aan dat het parlement moest beslissen over het afschaffen of aanpassen van de wet.

Het parlement gaf de zaak vervolgens weer terug aan de rechters om een oordeel te vellen. De huidige zaak werd aangekaart bij het Hooggerechtshof via een petitie van vijf homo's en lesbiennes. Zij waren door de wet bang dat ze ieder moment door de politie lastiggevallen of vervolgd konden worden. De vijf rechters stemden unaniem voor afschaffing van de passage.

"Elke seksuele relatie met wederzijdse instemming tussen twee volwassen - homo, hetero of lesbienne - kan niet worden beschouwd als ongrondwettelijk", zei de Indiase opperrechter Dipak Misra bij het voorlezen van de uitspraak. Section 377 wordt niet volledig geschrapt uit het wetboek. De wet blijft wel gelden voor bijvoorbeeld onvrijwillige seks.

In India reageren mensen blij op de uitspraak van het Hooggerechtshof:

Hooggerechtshof India schaft verbod op seks met zelfde geslacht af

Dat de passage uit de wet zou worden geschrapt, was allesbehalve een zekerheid, zegt Zuid-Azië-correspondent Aletta André op NPO Radio 1. "Dit was een hardnekkig overblijfsel uit de koloniale tijd, gebaseerd op de victoriaanse moraal. Christelijke groepen vochten ook hard voor behoud van de wet."

LHBT'ers, bekende Indiërs en activisten reageren op sociale media verheugd op het besluit van het Hooggerechtshof. Bollywood-producent Karan Johar vindt dat er geschiedenis was geschreven. "Zo trots. Dit is een enorme opsteker voor de mensheid en gelijke rechten. Het land krijgt zijn zuurstof terug", twitterde hij.

Activist Shashi Bhushan zegt zich door de uitspraak eindelijk een "gelijke burger" te voelen. "Wat er in onze slaapkamer gebeurt, is vanaf nu aan ons." Meenakshi Ganguli, de directeur van Human Rights Watch in Zuid-Azië, bedankte via Twitter "iedereen die hiervoor gevochten heeft".

Correspondent André verwacht dat de situatie voor de LHBT-gemeenschap ook aanzienlijk zal verbeteren. "Het was niet zo dat er een heksenjacht was op LHBT'ers in India. Het kwam ook zelden voor dat iemand in de cel zat, omdat hij homo of lesbisch was. Maar het hing bij mensen wel altijd boven het hoofd. Het werd gebruikt als chantagemiddel en iemand kon moeilijk naar de politie stappen als het bijvoorbeeld ging om verkrachting van een man door man. Dat zal veranderen."

Daarnaast is de uitspraak volgens André een "enorme steun" voor mensen die nog uit de kast moeten komen. "Vooral op het platteland is er nog heel veel schaamte. De rechter zei vandaag ook: de maatschappij is jullie excuses schuldig voor decennia van stigmatisering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl