Bloemen markeren de plaats waar de studente uit Freiburg werd gevonden
NOS Nieuws

Opnieuw asielzoeker in Duitsland verdacht van verkrachting

In Duitsland wordt opnieuw een asielzoeker van een ernstig zedenmisdrijf verdacht. Een man uit Irak zou in Bochum twee Chinese studentes hebben aangevallen. Juist het afgelopen weekend leidde de arrestatie van een Afghaanse asielzoeker voor het verkrachten en vermoorden van een Duitse student in Freiburg tot een felle opleving van het vluchtelingendebat.

In het nieuwe zaak is de verdachte een 31-jarige getrouwde man, vader van twee kinderen. Hij en zijn gezin kwamen in december vorig jaar naar Duitsland.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Irakees van poging tot moord, verkrachting en zware mishandeling. In augustus zou hij hebben geprobeerd een 21-jarige Chinese studente te verkrachten. Zover kwam het niet, maar zij raakte wel zwaargewond. In november zou hij op vrijwel dezelfde plaats een 27-jarige, eveneens Chinese, studente hebben verkracht.

Dna

De politie kwam hem op het spoor dankzij de partner van het tweede slachtoffer. Die maakte vorige week foto's toen hij een man tussen de bosjes zag lopen dicht bij de plaats waar de twee vrouwen waren aangevallen. Daarna was de verdachte snel opgespoord en opgepakt. Gisteren werd bekend dat dna-onderzoek een match met de dader van beide misdrijven had opgeleverd. Onderzocht wordt nog of hij met andere misdrijven in verband kan worden gebracht.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) weet de verkrachting en de moord in Freiburg aan de "ongecontroleerde toestroom van honderdduizenden jonge mannen uit islamitische culturen". Politici van links en rechts riepen op tot kalmte en waarschuwden voor een hetze tegen asielzoekers. Bondskanselier Merkel sprak van een afschuwelijke moord, maar zei ook dat het niet uitmaakt dat de verdachte van Afghaanse afkomst is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl