Politiek

Bonusquote – Klaas Dijkhoff ontvouwt tijdens Blokdebat visie op ‘deugbrigades’ en ‘capuchonklootzakjes’

05-09-2018 12:49

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nam tijdens het debat over partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de gelegenheid te baat zijn eigen visie te geven op integratie en de multiculturele samenleving.  Dat klonk als volgt.

“Voor de VVD is het simpel. Wij willen een Nederland waarin mensen van verschillende culturen, religies en etnische achtergronden vreedzaam en gelukkig samenleven. Dat is een mooi streven, maar we weten ook dat dat niet vanzelf gaat. Gelukkig zijn veel mensen goed geïntegreerd in onze samenleving en bouwen ze mee aan een sterker Nederland.

Dat neemt niet weg dat er ook nog veel problemen zijn. Mensen die niet onze leidende waarden van vrijheid en gelijkwaardigheid omarmen. Mensen die niet goed kunnen omgaan met vrije vrouwen en homo’s. Mensen die bewust discrimineren en anderen wegzetten vanwege hun achtergrond. Dus er is nog een hoop werk te doen en er zijn nog genoeg problemen te overwinnen

Als je daarover wil praten en de hele deugbrigade roept weer dat je dat soort dingen niet mag zeggen, dan helpt dat niemand. Dan blokkeert dat een goede discussie over de echte problemen die er in Nederland echt zijn. Die reflex is dus schadelijk. Ik wil dat doel van gelukkig samenleven met z’n allen bereiken

Dat kan alleen als we niet onze ogen sluiten voor de dingen die daaraan in de weg staan Voor de risico’s dat mensen zich in hun eigen kringetje opsluiten. Van het feit dat het vertrouwen lager wordt als er in een wijk verschillende culturen naast elkaar wonen zonder een gezamenlijk verband, zonder gedeelde waarden, zonder onderling vertrouwen. Van het feit dat er in onze samenleving heel veel mensen goed integreren, maar ook heel veel niet.

En dat die eerste groep niet moet worden aangesproken op de misdragingen van een ander. Het studerende meisje van Marokkaanse komaf heeft geen klap te maken met het gesis van een capuchonklootzakje. Als je goed volk bent en onze leidende waarden van vrijheid en gelijkwaardigheid omarmt, hoor je er volledig bij. Doe je dat niet, dan is dat een probleem. Dan leidt dat tot tribalisering en dus segregatie in plaats van integratie.

De multiculturele samenleving is een uitgekauwde term. Maar waar de term voor stond: het beleid van laat maar waaien, komt vanzelf goed, niets over zeggen, dat is hun cultuur, wie zijn wij om daarover te oordelen? Dat heeft gefaald. Ondanks dat beleid zijn velen goed geïntegreerd, maar we zullen duidelijker moeten zijn in onze waarden.

En dat werkt twee kanten op.

Ten eerste duidelijk zijn dat vrijheid en gelijkwaardigheid ononderhandelbaar zijn. Dat de verworvenheden van ons vrije land er alleen voor je zijn als je die koestert en ondersteunt. Dat we intolerantie niet tolereren en dat we verwachten dat je bij botsing tussen je oude cultuur en die van ons, kiest voor de leidende waarden van Nederland. Ten tweede duidelijk zijn dat als je dat doet, je er dan ook bij hoort. Dat je achternaam, huidskleur of religie er dan geen bal toe doet en je volwaardig deel uitmaakt van de samenleving.

Daar heb je niet voor niets voor geknokt.”

Waarvan akte.