Politiek

Stef Blok: Ik kan nog steeds functioneren als minister van Buitenlandse Zaken

05-09-2018 14:36

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) heeft de indruk dat hij door zijn collega’s nog steeds als geloofwaardig wordt gezien. Hij heeft naar eigen zeggen met tientallen collega’s gesproken en zijn agenda zit nog steeds ‘bomvol’. “Als je een fout maakt geef je die toe, biedt je verontschuldigingen aan en herstel je de schade.”

Lees ook – Klaas Dijkhoff ontvouwt tijdens Blokdebat visie op ‘deugbrigades’ en ‘capuchonklootzakjes’

Wel is de situatie met Suriname ‘ingewikkeld’. Maar Blok wijst er op dat de banden tussen Nederland en Suriname sowieso onder druk liggen. Zo zetelt er geen Nederlandse ambassadeur in Paramaribo.

Blok heeft woensdag in de Tweede Kamer opnieuw zijn spijt betuigd over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving, en gezegd dat hij het niet zo heeft gemeend. “Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet”, aldus Blok.

Hij zei in juli op een besloten bijeenkomst dat hij geen multiculturele samenleving kent waar groepen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. De minister kreeg woensdag felle kritiek te verduren van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Veel partijen willen weten of Blok dit werkelijk denkt.