nieuws

Eis: 30 maanden cel voor ontmaskeraar Joran van der Sloot

30 maanden cel geëist tegen Patrick van der E.
30 maanden cel geëist tegen Patrick van der E. © ANP / Evert Elzinga
Tegen Deventenaar Patrick van der E., de man die bekend staat als de ontmaskeraar van Joran van der Sloot, is dertig maanden cel geëist. Van der E. (45) wordt verdacht van een ramkraak op een juwelier in Apeldoorn en autodiefstal en inbraak in een tankstation in Deventer.
Van der E., die samen met Peter R. de Vries Joran van der Sloot ontmaskerde als moordenaar van Natalee Holloway, stond vandaag samen met medeverdachte Edwin W. voor de rechtbank in Zutphen. Hij kwam naar voren in het onderzoek doordat zijn DNA werd gevonden in een gestolen auto die werd gebruikt bij de ramkraak in Apeldoorn. In de auto werden drie sporen gevonden, waarvan één van Van der E. 
Ook bij de inbraak in het tankstation in Deventer werd het DNA van de verdachten gevonden. Daarnaast blijkt uit de zoekgeschiedenis van zijn telefoon dat er gezocht is op 'ramkraak' en 'goudprijs'. Volgens Van der E. komt dat doordat hij zijn telefoon soms uitleent aan anderen.

Ontkenning

Van der E. ontkent betrokken te zijn bij de misdrijven. Volgens zijn advocaat is er alleen indirect bewijs. Niemand noemt zijn naam en hij is niet gezien. Een getuige heeft verklaard 'iemand met het postuur van Van der E. gezien te hebben, eind 40 jaar, 1,70 meter lang en kaal'. Volgens de officier van justitie past dat signalement bij Van der E.
Van der E. beschuldigt het Openbaar Ministerie van 'tunnelvisie' op zijn persoon. Zijn strafblad telt negentien pagina's, maar de laatste jaren zou hij juist 'goed bezig' zijn. "Ik heb stomme dingen gedaan. Het ging goed tot ik in Deventer kwam wonen. Toen stonden er ineens vijf agenten naast mijn bed."
Verdachte W., ook uit Deventer, geeft wel toe dat hij bij beide zaken betrokken is geweest. Tegen W. is 36 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. Ook moet hij hij hulp zoeken voor zijn drugsverslaving.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.