Politiek

Surinaamse clubs willen dat Stef Blok opstapt

04-09-2018 14:02

Organisaties van Surinaamse Nederlanders eisen dat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken opstapt. Als hij dat niet doet, moeten regering en Tweede Kamer publiekelijk afstand nemen van de ,,xenofobische en racistische uitspraken’’ van Blok. Dit staat in een dinsdag gepubliceerd manifest van het ‘Netwerk Surinaamse Diaspora met een missie’ en de Stichting Collectief Overzee Suriname (COS).

Lees ook – Alles over Stef Blok

Naar verwachting zal de Tweede Kamer op korte termijn debatteren over de gewraakte uitspraken die Blok op 10 juli deed. Hij zei toen onder meer dat Suriname een ‘failed state’ is en dat multiculturele samenlevingen niet goed functioneren.

Het stoort de Surinamers dat Blok wel excuses heeft aangeboden aan Suriname, maar zijn woorden nog niet heeft teruggenomen. Ook vinden ze het storend dat het er tot nu op lijkt dat Blok aanblijft als minister. Daarom eisen ze dat premier Mark Rutte onomwonden erkent dat Blok ‘Suriname en het Surinaamse volk heeft gedemoniseerd’ door zijn ‘opportunistische, racistische en leugenachtige uitspraken’. Ook willen ze dat Rutte uitspreekt dat Suriname geen mislukte staat is.

ANP