Vrouw sterft aan diabetes nadat ze medische hulp weigert omdat ze “niets van naalden moet hebben”

© Facebook

Een Britse vrouw van 20 is overleden omdat ze het advies van haar dokters gewoon naast zich neerlegde en verderging met haar leven. Bij de twintiger was diabetes type 1 vastgesteld, maar omdat ze niet hield van naalden, weigerde ze resoluut de enige behandeling die haar in leven kon houden.

ehu

Vorig jaar nam het leven van Natasha Horne een onverwachte wending toen mama Jackie (43) haar overtuigde zich te laten testen voor diabetes. Jackie is zelf apotheker van beroep en had enkele opvallende symptomen bij haar dochter opgemerkt: gewichtsverlies, overmatige dorst en toiletbezoekjes midden in de nacht. Nauwelijks enkele uren na de test, op 16 oktober 2017, kreeg Natasha het verdict te horen. Ze leed aan diabetes type 1.

Wie aan diabetes type 1 lijdt, maakt zelf geen of weinig insuline meer aan en moet dus levenslang insuline inspuiten. En daar knelde voor Natasha het schoentje. Want hoewel patiënten - mits injecties - perfect met de ziekte kunnen leven, legde Natasha elk advies van haar dokters naast zich neer. “Ik doe geen naalden”, klonk het.

Koppig

Natasha was vroeger zwaarlijvig en begon twee jaar geleden plots gewicht te verliezen. Volgens haar ouders weigerde ze de insuline-injecties omdat ze, ten onrechte, dacht dat ze daardoor weer zou gaan verdikken. “Voor een meisje dat vol tatoeages en piercings stond, haatte ze naalden”, vertelt Jackie. “En ze was erg koppig. Als ze iets niet wilde, dan deed ze het ook niet.”

Toen Natasha in de maanden die volgden nog meer vermagerde, deden haar ouders er alles aan om haar op andere gedachten te brengen. Maar de relatie met Natasha verliep stroef, en hun dochter ging een tijdje bij haar vriend wonen. “Ze besefte gewoon de ernst van de feiten niet”, vertelt haar vader Stephen.

Door het tekort aan insuline kreeg Natasha op korte tijd drie levensbedreigende ketoacidose-aanvallen. Na de laatste nam een wanhopige Jackie zelfs Natasha’s vijf jaar oude zusje Scarlett mee naar het ziekenhuis. “Ik zei: je gaat ons niet verlaten. Ik ga je kleine zusje niet vertellen dat haar beste vriendin er niet meer is.”

Telefoontjes

Hoewel Natasha eerst beloofde dat ze van gedachten zou veranderen, nam haar koppigheid uiteindelijk de bovenhand. Omdat ze 20 was en zelf kon beslissen wat ze met haar leven deed, stonden haar ouders machteloos. De brieven en telefoontjes omdat ze weer niet was opgedaagd in het ziekenhuis, hebben Jackie en Stephen nooit gezien of gehoord.

Op 22 augustus overleed Natasha in wat een diabetische coma moet geweest zijn. Haar ouders zijn nu een inzamelactie gestart voor meer onderzoek naar en aandacht voor diabetes en in de hoop dat niemand ooit hetzelfde lot moet ondergaan. “We hebben alles geprobeerd wat we konden. We kunnen haar niet terugbrengen, maar we kunnen wel helpen mensen bewust te maken van de ziekte.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen