'Overnemen stuur autonome auto duurt 6 tellen'

SWOV doet onderzoek

Autonoom rijden
Automobilisten zouden minimaal zes seconden nodig hebben om het stuur van een autonome auto optimaal over te nemen als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dat schrijft Zelfrijzend Vervoer op basis van een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De SWOV heeft automobilisten laten plaatsnemen in een simulator die een autonome auto van niveau 3 simuleert, oftewel een auto die in niet-complexe omgevingen zelfstandig zijn weg kan gaan, maar waarbij de bestuurder de controle van het voertuig moet overnemen als zich een gevaarlijke situatie voordoet. SWOV heeft gekeken naar de reactietijd van de bestuurders.

Uit het onderzoek, waaraan vijftig mensen meededen die in een digitale rit van 45 minuten acht keer het stuur zelf ter hand moesten nemen, blijkt dat de automobilist gemiddeld zes tellen nodig heeft om de controle van het voertuig over te nemen. Het deelnemersveld was verdeeld over twee groepen, waarbij de ene groep vier tellen en de andere groep zes tellen voordat de gevaarlijke situatie zich voordeed werd gewaarschuwd. De groep die zes tellen vooraf werd gewaarschuwd, zou een beter overzicht van de verkeerssituatie hebben gehad op het moment dat ze ingrepen. De deelnemers speelden alleen een computerspel op een tablet terwijl de gesimuleerde auto in autonome modus reed.

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.