RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Kippenvel: vol stadion klapt voor Daniël (20) die overleed aan meningokokken

Beeld © Twitter: FOX Sports

Even verdwijnt de tussenstand van de ledschermen in het PSV-stadion. 'Goede reis Daniël', verschijnt er. Duizenden supporters gaan staan, zijn stil en klappen. Het is een laatste eerbetoon aan Daniël van Bokhoven, de PSV-fan die donderdag compleet onverwacht overleed aan de gevolgen van meningokokken.

"Hij liep drie jaar geleden nog een dagje mee", zei de journalist die vanavond verslag deed van de wedstrijd PSV - Willem II. "Een ambitieuze jongen, had kennis. HIj is veel te jong uit het leven gerukt."

Daniël, vierdejaars student journalistiek in Tilburg, had wel op de plek van die journalist willen zitten. Het was zijn grote droom om sportverslaggever te worden. "Elke dag omgeven zijn door de bal, de belangrijkste bijzaak ter wereld", was zijn motto. En dan het liefst van zijn club PSV, waar hij al heel zijn leven groot fan van was.

'Daniël had enorme pech'

Maar de dromen van Daniël zullen nooit meer uitkomen. Hij kreeg de kans niet eens, want hij overleed donderdag in het ziekenhuis nadat hij besmet was geraakt met het meningokokkenvirus. Een virus dat veel mensen bij zich dragen. Weinig mensen worden er zo ziek van als Daniël. En nog minder mensen gaan eraan dood. "Hij had gewoon enorme pech", zei studiegenoot Maarten van den Hoven eerder.

Miniatuurvoorbeeld


Op de Fontys Hogeschool Journalistiek werd Daniël gisteren herdacht.

Maarten deed gisteren een oproep, een laatste wens voor de ijverige jongen: iedereen moest tijdens de wedstrijd PSV-Willem II applaudiseren. Zo hard mogelijk klappen in dat stadion waar hij nog zo vaak had willen staan.

In minuut 20 stond iedereen op

Aan die oproep werd vanavond massaal gehoor gegeven. In de twintigste minuut, de leeftijd van Daniël, stond iedereen op en ze klapten.

Maarten schrijft op Twitter: "We zijn sprakeloos! Lieve lieve lieve supporters, dankjewel!"

Wat is de meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Veel mensen dragen de bacterie in Nederland bij zich, maar worden er niet ziek van. Het zit dan in je neus of keel. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en ook besmet raken. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet.

Soms kunnen de klachten wel ernstig zijn, waardoor je ernstig ziek wordt. Dat word je dan soms al binnen enkele uren. Door snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter, maar de ziekte kan ook dodelijk zijn.

Hoe dodelijk is het?

Dat varieert en is afhankelijk van de variant van meningokokken. Zo is er de B-variant, die de laatste jaren steeds minder vaak voorkomt in Nederland. Daar is sinds 2015 ook een vaccin voor.

Daarnaast heb je ook nog de meningokokkenvarianten A, C, W en Y. Vooral de W-variant komt de laatste tijd steeds vaker voor. Die variant is ook dodelijker. De sterfte onder die patiënten is 15 procent. Ter vergelijking: onder B-variant is dat 5 procent.