NOS Nieuws

Schoolleiders laten brandalarm afgaan voor meer salaris

Basisschooldirecteuren voeren vanaf half september actie voor meer salaris en minder werkdruk. Als eerste actie wil de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) dat woensdag 12 september op alle basisscholen het brandalarm afgaat voor een ontruimingsoefening.

De ludieke actie om 09.00 uur geeft volgens de schoolleiders een duidelijk signaal: "Alle leerlingen de school uit! Zo zal in heel Nederland zichtbaar zijn dat schoolleiders alarm slaan", staat in een verklaring van de AVS. De organisatie roept de schooldirecteuren op om foto's van de ontruiming te delen via onder meer Twitter.

In juli kondigden de schoolleiders al aan dat ze na de zomer voor zichzelf actie zouden gaan voeren. Ze klagen dat ze er na de onderwijsstakingen veel minder op vooruit zijn gegaan dan basisschoolleraren. Die kregen gemiddeld 8,5 procent loonsverhoging en een bonus van bijna een half maandsalaris. Schooldirecteuren, adjunct-directeuren en ander ondersteunend personeel gingen er 2,5 procent op vooruit en kregen een veel kleinere bonus.

Sommige leraren verdienen nu meer dan schoolleiders en daarom vinden ze het tijd om voor zichzelf op te komen. "Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende, een adjunct, minder verdient dan een leraar, terwijl zijn verantwoordelijkheid veel groter is", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Tegelijk met lerarenstaking

De brandalarm-actie van schoolleiders valt in Zeeland en Zuid-Holland samen met een lerarenstaking. In die provincies zijn op 12 september acties van lerarenvakbonden voor meer waardering, een eerlijk salaris en de aanpak van het lerarentekort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl