RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

IKEA bestaat 75 jaar, fans vieren feest: 'Ik heb er mijn man ontmoet'

IKEA-winkels vind je (bijna) overal. Hier de opening van de eerste IKEA-vestiging in voormalig Joegoslavië: in Zagreb, Kroatië, in 2014. Beeld © AFP

Hoera! Er is 'grädde tårta' (slagroomtaart) voor IKEA, want 's werelds grootste woonwarenhuis bestaat 75 jaar. De blauw-gele woongigant heeft in al die jaren de Nederlandse huiskamers veroverd. En ook al moet je de Billy's en de Paxkasten zelf in elkaar zetten, er zijn fans genoeg.

Boerenzoon Ingvar Kamprad is het brein achter IKEA. Hij opende in 1958 zijn eerste warenhuis in Zweden. Nederland was toen nog lang niet aan de beurt en moest wachten tot in 1978. In dat jaar opende in Sliedrecht de eerste Nederlandse vestiging van het bedrijf, met ruim 10.000 vierkante meter.

De meeneemmeubelen sloegen vooral aan bij jongere consumenten. Die waren uitgekeken op het klassieke, donkere meubilair van hun ouders. Met ludieke acties als kerstboomverhuur en een arbeidscontract, waarmee werknemers wisselend een week wel en niet werkten, trokken de Zweden veel aandacht.

IKEA-liefde

In datzelfde jaar, in 1978, werd Inge van Heeren geboren. De Brabantse werd al snel fan van de IKEA en besloot er later ook te gaan werken. "En je moet je liefde ergens opduikelen hè." Want waar Inge bij de vulploeg werkte, reed Bert-Jan op de heftruck. "Elke keer als hij voorbij kwam rijden, wachtte ik even met bijvullen. En ik werkte extra langzaam, zodat hij me aan het einde van de dienst moest komen helpen." 

Miniatuurvoorbeeld


Inge en Bert-Jan aan het werk bij de IKEA.

Een IKEA-liefde bloeide op en na zes jaar werd dochter Niki geboren. Natuurlijk was het interieur van de hele babykamer afkomstig van de woonwinkel. Maar Inge besloot aan de geboorte nog een extra blauw-geel tintje toe te voegen. Het geboortekaartje werd een bouwpakket. "Ik kreeg echt superveel leuke reacties. Maar door de gele envelop dachten ook veel mensen dat het een reclamefolder was. Sommigen gooiden het bij het oud papier. Heel grappig eigenlijk."

Miniatuurvoorbeeld


Het geboortekaartje van Niki was geheel in IKEA-stijl

Bruidsfoto's in de IKEA

Niet alleen Inge en Bert-Jan vonden elkaar in de Zweedse winkel. RTL Nieuws deed een oproep op Facebook voor bijzondere ervaringen over de woongigant en honderden mensen reageerden. Ook Esther ontmoette er haar man. Zeven jaar later trouwden ze. Leuk detail: ze hebben hun bruidsfoto's laten maken in de winkel.

Maar er zijn meer IKEA-romances:

Er ontstond ook liefde voor de producten. In het huis van Bernadette en haar moeder Gerda Kusters is dat goed terug te zien. Bernadette: "Mijn moeder en ik wonen boven elkaar. En als je de IKEA-spullen weghaalt, blijft er niet veel van onze huizen over. We gaan er ongeveer twee keer per maand heen en dan is het echt een uitje. We zullen er nooit klaar mee zijn, denk ik."

Miniatuurvoorbeeld


Bernadette is dol op Ikea. "We gaan er ongeveer twee keer per maand heen."

Miniatuurvoorbeeld


Het IKEA-huis van Bernadette en Gerda.

Maar laten we wel wezen, de uitspraak 'det är ute' (het is uit) zal IKEA in de afgelopen 75 jaar vast ook op zijn geweten hebben. Want hoewel er heel wat liefdes geboren zijn in de winkel, moet thuis die kast toch ook in elkaar gezet worden. En dat zal vast wat relaties gekost hebben.

Meer op rtlnieuws.nl: