RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Forse schadevergoeding voor gepeste en vernederde militairen Schaarsbergen

De Oranjekazerne in Schaarsbergen. Beeld © ANP

Twee van de drie oud-militairen die zeggen te zijn aangerand op de kazerne in Schaarsbergen, krijgen een flinke schadevergoeding van Defensie. Dit bevestigt de advocaat van beide slachtoffers, Bart Damen, aan RTL Nieuws.

Naar verluidt krijgen de mannen ieder een bedrag van 200.000 euro. De advocaat wil dat niet bevestigen of ontkennen. Hij spreekt van een 'fors bedrag'.

Drie militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen verklaarden in november tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Een van hen zou structureel vernederd zijn. Collega's zouden over hem heen hebben geplast, hem anaal hebben verkracht en gedwongen hebben om drugs in te nemen.

'Ontgroeningsritueel met vinger in kont'

Twee militairen verklaarden dat ze tijdens een ontgroeningsritueel een vinger in de kont kregen gestopt. De onthullingen leidden tot veel ophef en het Openbaar Ministerie startte een strafrechtelijk onderzoek. Het strafdossier is inmiddels opgemaakt, maar er is nog niet besloten om de verdachte militairen te vervolgen.       

Volgens de verdachten zijn de verwijten verzonnen. Ze maakten gisteren bekend dat ze aangifte willen doen tegen de 'slachtoffers' vanwege smaad. "Onbegrijpelijk", reageert Bart Damen. de advocaat van de slachtoffers. "De mannen zijn ruim vier maanden lang door een hel gegaan."

'Maandenlang over onderhandeld'

Het geld is uitgekeerd vanwege ernstig letsel, zegt advocaat Damen. "Het is absoluut geen zwijggeld. Er is maandenlang over onderhandeld. De slachtoffers behoorden tot de besten van hun lichting van het schoolbataljon, voordat ze paraat kwamen bij luchtmobiel. De mannen hadden hele goede vooruitzichten binnen het leger. Maar die zijn er nu niet meer." 

Inmiddels hebben beide mannen het leger verlaten en staan ze onder psychiatrische behandeling.

Vijf jaar geleden

Advocaat Damen weet niet wat Justitie gaat doen. "Deze zaak is vijf jaar geleden gebeurd. De aangifte daarvan heeft meerdere dagen in beslag genomen. Ik kan niet voorspellen of en wie er gaat worden vervolgd."

Advocaat Ruth Jager staat het derde slachtoffer bij. Deze man is nog in onderhandeling met Defensie voor een schadevergoeding. Hij krijgt ook nog steeds professionele ondersteuning. Jager verwacht dat het OM vandaag of morgen duidelijkheid verschaft over het wel/niet vervolgen van de negen betrokken soldaten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Inwijdingsrituelen Defensie 'belangrijk voor saamhorigheid'