Jean-Claude Juncker bij een vergadering half augustus

Europese Commissie: klok niet meer verzetten in Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een eind aan het verzetten van de klok. Een woordvoerder van de commissie zegt dat landen straks zelf mogen beslissen of ze de zomertijd of de oorspronkelijke tijd invoeren. Eerder zei commissievoorzitter Juncker nog dat het wat hem betreft altijd zomertijd zou zijn.

De commissie reageert met het voorstel op de conclusies van een Europese zomertijd-enquête. Daaruit bleek afgelopen woensdag dat een overgroot deel van de deelnemers af wil van het verzetten van de klok. De meesten gaven aan dat ze het liefst het hele jaar door de huidige zomertijd hebben.

"De mensen willen het, dus we gaan het doen", zegt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanmorgen tegen de Duitse omroep ZDF nog voordat zijn volledige commissie het plan had goedgekeurd. Hij gaf meteen toe dat het Europees Parlement en uiteindelijk de EU-lidstaten het laatste woord hebben in deze kwestie.

Wat de voor- en nadelen van de zomertijd zijn, zie je in deze video die we maakten toen de klok eerder dit jaar een uur vooruitging:

De zomertijd: wat hebben verkeersdoden, airco's en vitamines daarmee te maken?

De discussie over zomer- en wintertijd tijd is al zo oud als het fenomeen zelf. Twee jaar geleden stelde de Europese Commissie nog dat een rondgang langs de lidstaten leerde dat niemand zat te wachten op een einde aan het fenomeen.

Dat weerhield een groep kritische Europarlementariërs er niet van om het onderwerp te blijven agenderen. Dieren en mensen zouden last hebben van de tijdswisseling, terwijl de beoogde voordelen, zoals energiebesparing, er nauwelijks zijn.

Daarom begon de Europese Commissie begin juli een openbare raadpleging, om te onderzoeken wat de EU-burgers precies van het onderwerp vinden. Nadrukkelijk werd toen gesteld dat het niet ging om een referendum en dat de meeste stemmen niet per se hun zin zouden krijgen.

Correspondent Thomas Spekschoor noemt het voornemen van Juncker daarom opmerkelijk. "Maar het past ook wel bij zijn persoon. Op sommige momenten is hij opeens heel daadkrachtig. Dan wil hij iets en doet hij het ook en hoopt hij maar dat de rest van Europa volgt."

Spekschoor verwacht dat het nog wel even duurt voordat er een einde komt aan het verzetten van de klok. "Het moet nog door het Europees Parlement en door alle landen worden goedgekeurd. Dat duurt vaak jaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl