RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Grapperhaus: 'Geen druk uitgeoefend op Wilders in cartoonkwestie'

Ferd Grapperhaus en Geert Wilders Beeld © ANP

Het kabinet heeft geen druk uitgeoefend op PVV-leider Geert Wilders om de wedstrijd voor cartoons over de profeet Mohammed af te gelasten, zegt minister Ferd Grapperhaus.

Het kabinet heeft hem dat zelfs niet aangeraden. "Dit is Wilders' eigen beslissing geweest", zegt Grapperhaus.

Wel begrip

De minister van Justitie en Veiligheid heeft er 'begrip' voor dat Wilders afziet van de cartoonwedstrijd. Hij wil niet zeggen of hij blij is dat de wedstrijd, die Wilders en Nederlanders in het buitenland op bedreigingen kwam te staan, niet doorgaat.

Grapperhaus vindt de bedreiging nog steeds 'weerzinwekkend' en is van mening dat 'parlementariërs zich ongehinderd moeten kunnen uiten, ook als dat een scherpe mening is'. Of Wilders' besluit koren op de molen is van extremisten, wil Grapperhaus ook niet zeggen.

Een handelsmissie naar Pakistan die gepland stond voor dezelfde periode waarin Wilders de cartoonwedstrijd wilde houden, werd deze week uitgesteld. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel benadrukt dat er van afstel geen sprake is, maar kan nog niet zeggen wanneer de missie dan wel zal plaatsvinden.

Protesten in Pakistan om cartoonwedstrijd Wilders:

Extreem-islamistische partijen hebben in Pakistan protesten georganiseerd tegen Nederland. De demonstranten zijn boos vanwege de cartoonwedstrijd die Geert Wilders in november wil organiseren.

Meer op rtlnieuws.nl: