RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Lili en Howick smeken koning: 'Alstublieft, breng ons niet naar een weeshuis'

Beeld © ANP

In een handgeschreven brief aan de koning vragen de Armeense kinderen Lili en Howick of ze alsjeblieft in Nederland mogen blijven. "We zijn heel erg bang om teruggestuurd te worden. En we missen onze moeder verschrikkelijk", schrijven ze.

De hoogste bestuursrechter bepaalde vorige week dat Lili (12) en Howick (13) terug moeten naar hun geboorteland. Uiterlijk 8 september moeten ze uit Nederland weg zijn. Hun moeder Armina werd vorig jaar al uitgezet.

Ook al missen ze haar heel erg, Lili en Howick zeggen dat ze niet terug willen naar Armenië. "We zijn al zeventien keer verhuisd, maar nu wonen we op een fijne plek", schrijven ze. Hun brief verscheen vanochtend in het Algemeen Dagblad

'We worden gek van de onzekerheid'

De moeder ging terug, maar de kinderen bleven achter. Nu dreigen ook de kinderen terug te moeten naar een land dat ze niet kennen.

"We wonen hier al tien jaar en al onze vrienden en vriendinnen zijn hier. Ik (Lili) ben net in de brugklas begonnen en ik (Howick) zit in de tweede klas. We gaan heel erg graag naar school. Ik (Lili) wil graag neuroloog worden en (Howick) wil later graag met speurhonden werken."

'Weeshuis is te klein'

De kinderen maken zich zorgen over wat hen te wachten staat in Armenië. "We hebben gehoord dat ze ons naar een weeshuis willen sturen. We weten niet waar we terechtkomen. We weten alleen maar dat het weeshuis te klein is, dat er al dertig kinderen wonen en er maar plaats is voor twintig kinderen." 

"Alstublieft, breng ons niet naar een weeshuis en breng onze moeder terug", vragen Lili en Howick in de brief.

De enige die de uitzetting nog kan voorkomen, is staatssecretaris Mark Harbers van Immigratie, maar die zegt dat het 'niet voor de hand ligt dat we nog tot een ander oordeel komen'.

'Ligt niet voor de hand dat Lili en Howick toch mogen blijven'

Staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie) vindt uitzetting van tieners Howick en Lili aangrijpend en ontroerend, maar het ligt volgens hem niet voor de hand dat ze alsnog mogen blijven.

Meer op rtlnieuws.nl: