RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Advies: gevangene moet wél na tweederde van straf vrij kunnen komen

Beeld © ANP

Het plan van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om gevangenen hun hele straf te laten uitzitten stuit op flinke kritiek van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Het plan zou ervoor zorgen dat gevangenen op geen enkele manier meer in de gaten kunnen worden gehouden na hun vrijlating.

De raad, die geldt als het officiële adviesorgaan van de minister, vindt het plan 'eenzijdig'. 

Tweederde straf

Nu is het zo dat gevangenen praktisch altijd na tweederde van hun celstraf vrijkomen, maar dat is niet zonder voorwaarden. Die vrijlating is namelijk voorwaardelijk, wat betekent dat ze gedurende die laatste eenderde zich aan allerlei voorwaarden moeten houden. Die voorwaarde kan bijvoorbeeld een gedwongen behandeling zijn of het verbod om contact te zoeken met de slachtoffers van hun misdrijf. Houdt diegene zich daar niet aan, dan moet hij alsnog zijn hele straf in de cel uitzitten.

Als een gevangene zijn hele straf uitzit in de gevangenis, betekent dat automatisch ook dat er aan de vrijlating geen verder eisen kunnen worden gesteld. 

Hele straf uitzitten of niet?

Al een jaar geleden pleitte de SGP voor het afschaffen van de moeilijk uit te leggen regel. EditieNL zette toen de voors en tegen op een rij. 

'Moeilijk uit te leggen'

De minister kondigde de plannen dit voorjaar aan om daarmee de geloofwaardigheid van straffen te vergroten. "Als iemand na een vreselijk misdrijf achttien jaar krijgt, maar na twaalf jaar alweer buiten staat, dan is dat moeilijk uit te leggen", stelde hij toen.  

"Door gedetineerden op deze manier te controleren en begeleiden is de kans kleiner dat zij opnieuw delicten plegen", stelt de raad nadrukkelijk. Ze roepen de minister op niet overhaast te werk te gaan en zich nader te bezinnen.