Argentijnse peso in vrije val, rente naar 60 procent

© Reuters

De Argentijnse munt heeft sinds het begin van deze week al 15 procent van haar waarde verloren. De Argentijnse centrale bank heeft de belangrijkste rentevoet donderdag verhoogd van 45 naar 60 procent.

pvm, rmg

Net als Turkije worstelt ook Argentinië met een diepe economische crisis. Alweer. Sinds het begin van dit jaar verloor de Argentijnse peso al de helft van zijn waarde. Spaarders proberen daarom hun tegoeden massaal om te zetten in de Amerikaanse dollar, die waardevaster is.

In een poging de stormloop op de banken te bedaren, besloot de centrale bank donderdag de rente te verhogen van 45 naar 60 procent, een van de hoogste rentevoeten ter wereld.

En dat is niet de enige maatregel die de centrum-rechtse president Mauricio Macri treft. Hij liet eerder al schulden herstructureren en herschikte zijn regering. Woensdag vroeg hij in een toespraak op de nationale televisie het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om een al eerder toegezegd noodkrediet van 50 miljard dollar versneld uit te keren. Volgens de president is dat nodig om financieringen voor 2019 veilig te stellen en een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen.

Veel effect leken die renteverhoging en versnelde leningsaanvraag donderdag nog niet te hebben. De peso bleef de hele dag lang in waarde dalen. Analisten interpreteerden het als wanhoopsdaden van een overheid die niet weet van welk hout pijlen te maken. De markten reageerden onmiddellijk. De peso, die met onder meer de Turkse lira wedijvert om de prijs van de zwakste munt ter wereld, verloor in twee dagen ruim een kwart van zijn waarde.

Grootste IMF-lening ooit

© AP

Het IMF reageerde onderkoeld op de vraag uit Buenos Aires: het beloofde ze ‘in overweging te nemen’. ‘De autoriteiten zullen het economische plan van de overheid herzien om Argentinië beter bestand te maken tegen de recente verschuivingen op de wereldwijde financiële markten’, aldus directeur Christine Lagarde woensdag in een officiële mededeling.

De lening van 50 miljard dollar is de grootste in de geschiedenis van het Fonds. Van het bedrag kon Argentinië in juni direct over 15 miljard beschikken, waarvan de helft was bedoeld als ondersteuning voor de begroting. De overige 35 miljard zou gedurende de driejarige looptijd van de lening beschikbaar worden gesteld, afhankelijk van tussentijdse beoordelingen door de geldverstrekker uit Washington.

Felle protesten

Argentinië wilde lange tijd helemaal geen zaken doen met het IMF. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 er kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het fonds. Er werd deze week dan ook fel geprotesteerd tegen de nieuwe relatie met het IMF.