De aankomst van Lewis Pugh in Dover
NOS Nieuws

Ruim 500 kilometer zwemmen tegen plasticsoep: 'Uitgeput, maar we zijn er'

Een zwemtocht van 530 kilometer in 49 dagen: Groot-Brittannië was de afgelopen weken in de ban van langeafstandszwemmer Lewis Pugh. Om aandacht te vragen voor vervuilde oceanen zwom hij langs de volledige Engelse zuidkust.

Onder luid gejuich werd Pugh gisteren na zijn 'Long Swim' onthaald bij de krijtrotsen van Dover. "Mijn schouders zijn uitgeput en mijn hele team is uitgeput", zei hij in een eerste reactie. "Maar we zijn er. We hebben het gehaald. Ik wist niet dat het mogelijk was toen ik eraan begon. Maar we hebben het geflikt."

In de video hieronder zie je hoe Lewis Pugh wordt onthaald in Dover:

Lewis Pugh zwemt langs volledige Engelse zuidkust

Minister Micheal Gove stond Pugh op te wachten in Dover. "We moeten als Groot-Brittannië vooroplopen bij het bestrijden van plasticsoep in de oceanen", zegt Gove. "We doen al veel, maar we zijn er nog lang niet."

Gove denkt dat deze actie het onderwerp weer hoog op de agenda zet. Het was niet de eerste krankzinnige missie van Pugh. Eerder zwom hij al op de Noordpool en de Zuidpool. En hij legde lange afstanden af in alle oceanen op aarde. Tóch was dit de zwaarste van allemaal, zegt hij.

Zo ging het van rustig en zonnig weer tot storm en hoge golven. En Pugh besloot zelfs bijna op te geven. Verder had hij tijdens de tocht veel last van kwallen en bij elke kwal werd hij door iemand met een fluitje gewaarschuwd. "Lewis. Weg, weg", werd er dan geschreeuwd.

Van der Weijden

De actie had wel iets weg van de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Hij startte vorige week zaterdag aan een tocht van 200 kilometer, maar moest na 55 uur en 163 kilometer afhaken. Van der Weijden haalde met zijn actie ruim 4,3 miljoen euro op voor verschillende onderzoeken naar kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl