Duitse politie onder vuur wegens mogelijke banden met extreemrechts na rellen in Chemnitz

De Duitse politie oog in oog met extreemrechtse betogers in Chemnitz. © AFP

Een uitgelekt aanhoudingsbevel met de volledige naam van de (Iraakse) moordenaar van een 35-jarige inwoner van het Duitse Chemnitz zou wijzen op banden tussen de Duitse politie en de extreemrechtse demonstranten.

hrt

Het is al enkele dagen onrustig in de Duitse stad Chemnitz, nadat een steekpartij zondag het leven had gekost aan een 35-jarige inwoner. In verband met de zaak zitten een Irakees en een Syriër in voorlopige hechtenis op verdenking van doodslag.

Nu is op het internet een kopie van een aanhoudingsbevel in de zaak opgedoken. De link naar het politiedocument met de volledige naam van de hoofdverdachte – een 22-jarige Irakees – werd door extreemrechts gedeeld op sociale media. Onder meer Lutz Bachmann, stichter van de anti-islambeweging Pegida, hielp het mee verspreiden.

Ook de naam van enkele getuigen en de rechter die met het dossier belast is, staan erin vermeld. Verder valt nog te lezen hoe de dader het slachtoffer vijf messteken toedient, met medewerking van een andere verdachte, die ook een mes bij zich had.

‘Groot probleem’

‘Het moet duidelijk zijn dat dergelijke zaken bij de politie niet getolereerd worden’, reageerde de viceminister-president van de regionale regering van Saksen, Martin Dulig, op het lek. ‘Agenten mogen niet denken dat ze dingen mogen lekken, terwijl ze weten dat ze een misdrijf begaan. We hebben een groot probleem, dit is hoogst laakbaar.’

Het lek is volgens sommigen ook een bewijs dat er nauwe banden zijn tussen de Duitse politiediensten en extreemrechtse bewegingen zoals Pegida. Vorige week moest het politiekorps van Dresden zich ook al verontschuldigen nadat een extreemrechtse betoger die een tv-ploeg had lastig gevallen een politiemedewerker bleek te zijn.

In hoeverre de politie daadwerkelijk ‘geïnfiltreerd’ is door extreemrechts, is onduidelijk, maar aangezien een partij als Alternative für Deutschland in Saksen en Chemnitz op een vierde tot een derde van de stemmen kan rekenen, hoeft het niet te verbazen dat ze ook bij een deel van de agenten op sympathie mag rekenen.

‘Geweld op basis van fake news’

Over het motief van de daders staat niets in het document, maar de politie ontkrachtte wel al meerdere keren de geruchten dat het slachtoffer een vrouw zou willen beschermen hebben tegen een aanranding. Die theorie zou wel mee de gemoederen opgehitst hebben. Volgens de Saksische minister-president Michael Kretschmer (CDU) was het geweld in Chemnitz duidelijk geïnspireerd door xenofobe commentaren, valse informatie en samenzweringstheorieën – door fake news.

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en Pegida willen zaterdag in een stille optocht door Dresden trekken om het slachtoffer van de steekpartij en alle andere slachtoffers ‘van de gedwongen multiculturalisering van Duitsland’ te herdenken.