Direct naar artikelinhoud

Moody's slaat alarm over Turkse banken

Moody's slaat alarm over Turkse banken
Beeld ANP XTRA

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt de kredietwaardigheid van twintig Turkse, financiële instellingen waaronder banken. Tegelijkertijd zakt de Turkse lira weer verder weg.

De Turkse minister van financiën, Berat Albayrak, weet het zeker. Hij ziet geen grote risico’s voor de economie van het land, ondanks de financiële crisis die Turkije momenteel parten speelt. Dat zei hij dinsdag na een bezoek aan Frankrijk. De belangrijkste graadmeters wijzen echter in de tegenovergestelde richting. Dinsdagavond sloeg de gezaghebbende  kredietbeoordelaar Moody’s alarm over de bankensector in Turkije. 

De kredietbeoordelaar zegt nog minder vertrouwen dan voorheen te hebben in de Turkse banken. Volgens Moody’s is het risico op een neerwaarts scenario voor de Turkse economie de afgelopen periode gestegen. In dat scenario voorziet Moody’s grote kredietproblemen voor Turkse banken, die dan mogelijk financieringssteun van de overheid of de centrale bank nodig hebben.

Twintig banken

Door de uitspraak van Albayrak en de vlak daarop volgende kredietverlaging van Moody’s daalde de waarde van de lira wederom. Voor iedere dollar moest woensdag 6,38 lira worden neergelegd, de laagste waarde van de munt sinds 15 augustus – toen deze kort rond de 7 lira per dollar schommelde. Dit jaar verloor de munt al zo’n 40 procent van zijn waarde. Moody’s verlaagde de rating voor de kredietwaardigheid van twintig Turkse financiële instellingen. Sommige waarderingen werden met twee stappen tegelijk naar beneden bijgesteld. Eerder werd de rating van Turkije zelf al verlaagd naar Ba3, dat betekent een groot risico voor beleggers.

Volgens Moody’s is het risico op een neerwaarts scenario voor de Turkse economie de afgelopen periode gestegen

In Turkije houden president Erdogan en minister van financiën Albayrak – de schoonzoon van Erdogan – echter vast aan de huidige groei van de Turkse economie. Ondanks diverse aanwijzingen dat de Turkse economie in zwaar weer terecht gaat komen, staat wil de regering in Ankara geen afdoende maatregelen treffen om de valutacrisis en daarmee gepaard gaande inflatie te stutten. Een verhoging van de rente, door economen in eigen- en buitenland gezien als een noodzakelijke maatregel, is voor Erdogan onbespreekbaar.

Ondertussen zucht Turkije,  door de goedkope koers van de lira, onder de honderden miljarden aan leningen in buitenlandse valuta. Aflossing en rente is in korte tijd zo duur geworden dat die leningen als een molensteen om de nek van de Turkse economie hangen.

Frankrijk en Duitsland

Het uitblijvende optreden van de Turkse autoriteiten is in Europa niet onopgemerkt gebleven. De vrees bestaat dat de crisis in Turkije zal doorsijpelen naar de Europese Unie, en dan vooral voor banken tot problemen zal leiden. Bij het bezoek van Albayrak aan Frankrijk drukte diens Franse collega Bruno le Maire de Turken op het hart om toch werk te maken van economische hervormingen.

Volgens The Wall Street Journal maken beleidsmakers in Duitsland zich ook zorgen. De regering in Berlijn zou, volgens bronnen die de Amerikaanse krant heeft gesproken, overwegen om de Turken financiële steun te bieden. Turkije in het eigen sop laten gaarkoken met een risico op een volledige economische crisis ziet Berlijn als een groter risico voor de eigen economie en de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Hoe die steun er precies uit moet zien is nog onduidelijk. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ligt voor de hand, maar dan moet Turkije voldoen aan hervormingen die het IMF ze voorkauwt. Daarnaast kan de Amerikaanse president Trump zo’n steunpakket wegstemmen met zijn vetorecht. De VS en Turkije liggen nog altijd met elkaar in conflict vanwege de detentie van een Amerikaanse dominee in Turkije. 

Een alternatief zou een steunpakket vanuit de Europese Unie kunnen zijn. Of daar geld voor is, is echter de vraag. 

Lees ook:

De Turkse lira zit in een vrije val. Erdogan: 'Maar wij hebben Allah'
Om deze man draait het hoogoplopende conflict tussen Turkije en de VS.