Straf geëist voor haatzaaien tijdens protest in Schilderswijk

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 36-jarige man uit Den Haag wordt bestraft met twee weken cel, omdat hij heeft opgeroepen tot haat en geweld tegen joden. Dat gebeurde in 2014 tijdens een demonstratie in de Schilderswijk, waar onder meer met zwarte vlaggen de sympathie voor IS werd getoond.
Volgens het OM heeft de man als één van de sprekers uitlatingen gedaan die strafbaar zijn. 'Het leger van Mohammed zal terugkeren', riep de Hagenaar. 'Zij zullen blijven spreken tot de Chaam (Syrië) gezuiverd wordt van deze joden'.
Het publiek scandeerde daarna: 'Dood aan de zionist, vuile joden'. Dat is de Hagenaar volgens het OM aan te rekenen als het aanzetten tot haat en geweld tegen de joodse bevolkingsgroep.

Protest tegen beleid Israël

Tussen 2012 en 2014 was het onrustig in de Schilderswijk. Zeker zes personen zijn tot celstraffen veroordeeld voor het ronselen van jongeren, die zich aansloten bij terreurorganisaties in Irak en Syrië.
Hoewel de onrust na 2014 is afgenomen, is het volgens de aanklager belangrijk toch nog de grenzen aan te geven. De officier verwees naar de beelden die nog steeds op internet staan. 'Dat betekent dat het gif van de uitlatingen zich nog steeds verspreidt en zijn haatzaaiende werk doet', aldus de officier van justitie.

Vertraagde zaak

De zaak heeft veel vertraging opgelopen, omdat het OM eerst niet-ontvankelijk werd verklaard. In hoger beroep werd besloten dat vervolging toch kon doorgaan.
De verdachte was woensdag niet op de zitting. Het is onbekend waar hij is.
LEES OOK: