NOS Nieuws

Winkeliers, OM en politie delen informatie over mobiele bendes

In de strijd tegen mobiele bendes komt een speciaal 'waarschuwingenregister'. Hierin staan gegevens die zijn verzameld door winkeliers, het Openbaar Ministerie en de politie.

Winkeliers klagen al jaren over overlast door rondtrekkende bendes. Internationale groepen criminelen plegen delicten als diefstal, overvallen en inbraak. De winkeliers zeggen dat ze daardoor jaarlijks honderden miljoenen euro's schade oplopen.

Sinds kort werken politie en justitie met diverse organisaties samen om de bendes steviger te bestrijden. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf vanochtend het startsein voor het waarschuwingenregister.

"Door de landelijk gecoördineerde aanpak maken we de kans veel kleiner dat mobiele bendes hun slag kunnen slaan. Elke winkelier, van groot tot klein, kan zich zo beter beveiligen", stelt Grapperhaus. Het is de bedoeling dat winkeliers door het nieuwe systeem sneller worden gewaarschuwd.

Het ministerie benadrukt dat bij het verzamelen van de gegevens rekening wordt gehouden met de privacyregels. De winkeliers delen geanalyseerde en gebundelde informatie die ze zelf hebben verzameld met OM en politie. Die beoordelen wat er verder mee wordt gedaan en lichten de winkeliers bijvoorbeeld in over de stand van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl