Zo leer je als student snel goedkoop en gezond koken
Voor het eerst je eigen potje koken is een flinke uitdaging voor veel studenten. En dan natuurlijk liefst zo goedkoop mogelijk. Emily van Rheenen (25) geeft tobbende studenten houvast met haar kookboek De studentenchef.
Voor de prijs van een glas wijn in een bar kun je zelf een hele fles kopen
Tijdens haar studie merkte Emily van Rheenen dat veel medestudenten niet of nauwelijks kunnen koken. Die smeren dan maar boterhammen of eten een zak chips leeg. Jammer, vindt Van Rheenen, die zelf wel graag en veel kookt.
Daarom maakte ze een studentenkookboek dat vragen beantwoordt waar je je moeder niet voor wilt bellen: hoe maak je een lekker biefstukje? Hoe lang moeten de bonen koken? Hoe maak ik met weinig middelen toch lekker eten? ,,Geld is wel een ding voor studenten. Hoe vaak ik niet heb gehoord van andere studenten dat ze geen idee hadden dat kaas zo duur was!''
Dit zijn Van Rheenens beste tips:
1. Zorg voor een goede basis. ,,Een van de belangrijkste tips die ik geef: zorg dat je altijd een goede voorraad van basisproducten in de kast of op de plank van de gezamenlijk keuken hebt staan: rijst, couscous, bonen, paprika en ui. Als je altijd wel iets te eten hebt, dan bestel je minder snel een pizza. In het boek staan lijstjes met kruiden, smaakmakers, diepvries- en houdbare producten die altijd handig zijn om in huis te hebben.''
2. Doe eenmaal per week boodschappen. ,,De grootste tip is toch wel: houd het bij één keer per week boodschappen doen. Als je minder vaak gaat, koop je ook minder vaak onnodig chips, worstjes of Sprite, omdat je trek had toen je naar de winkel ging. Van tevoren plan je een paar ontbijtjes, een paar lunches en een paar keer avondeten. Ook weer om minder snel in de snackbar te belanden. Als je elke keer een broodje gaat halen tussen de middag, dan is je geld snel op.''
3. Eet volgens de seizoenen. ,,In het seizoen is er veel aanbod, is het op zijn lekkerst en dus goedkoper. Van de groenten en fruit heb ik een overzicht opgenomen.''
4. Vind een favoriet. ,,Kies een gerecht dat je heel lekker vindt en maak daar een variatie op. Voor mij is dat groene curry met bloemkool, kokosmelk en een pakje Thaise curry van de supermarkt. Dan maak je een grote pan waarvan je vier tot zes keer kunt eten. Ik doe er paprika, bonen en nootjes of kip bij, maar je kunt het aanpassen naar je eigen smaak.''
5. Borrel thuis. ,,Om de kosten van uitgaan een beetje binnen de perken te houden, is het handig om in elk geval het borrelen thuis te doen. Voor de prijs van een glas wijn in een bar kun je zelf een hele fles kopen. Nog een paar zakken chips, een stel vrienden en een spelletje bierpongen en je bent klaar.''
Hieronder zie je een voorbeeld van een snel en makkelijk gerecht, de Spaanse tortilla:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’ -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
Gratis oudbroodboek nu al een succes
Een creatieve Haagse bedacht een manier om oude droge bammetjes een verrukkelijke tweede ronde te geven. Haar gratis boek is nu al een hit. -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken.
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag -
-
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
PREMIUM
'Alcohol is cruciaal voor voortbestaan mensheid'
Sla alcohol niet langer in de ban: een glas wijn of bier is juist cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid. ,,(Matige) drinkers hebben meer vrienden en een rijker sociaal leven", zeggen Britse onderzoekers. Dat komt door het gunstige effect van endorfines - ook de bron van het goed gevoel dat lopers krijgen.
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie