RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Burgemeester Laarbeek met de dood bedreigd, huis beveiligd

Frank van der Meijden.

Burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek is met de dood bedreigd. Een Syrische man (18) is hiervoor opgepakt. Daarnaast zijn meerdere bedreigingen aan het adres van Van der Meijden binnengekomen. De woning van de burgemeester wordt daarom beveiligd.

De Syrische man moet zich vrijdag verantwoorden in de rechtbank van Den Bosch, zo staat in het Eindhovens Dagblad. Hem zou 'verbale bedreiging met enig misdrijf tegen het leven' ten laste worden gelegd.

'Een pakket aan maatregelen'

Naast de doodsbedreiging door de Syriër, zijn er 'meerdere bedreigingen' tegen Van der Meijden. Daarom heeft de Brabantse gemeente Laarbeek besloten 'een pakket aan maatregelen' toe te passen om de burgemeester extra te beveiligen.

Een van die maatregelen is dat het huis van Van der Meijden nu extra wordt beveiligd. Daarnaast is er een gemeentelijk veiligheidsteam op de zaak gezet. Vanuit het provinciehuis in Den Bosch is intensief contact met de burgemeester.

Burgemeesters vaker doelwit

De laatste jaren zijn burgemeesters vaker het doelwit van bedreigingen. Zo werd onlangs nog Wil Houben, de burgemeester van Voerendaal, met een handvuurwapen bedreigd. Minister Kajsa Ollongren noemde bedreigingen aan het adres van burgemeesters 'onacceptabel'.

Later dit jaar kondigde ze daarom een speciaal ondersteuningsteam aan, dat politici bij moet staan bij dit soort incidenten. In dat team moeten ervaren (oud-)politici en onafhankelijke experts zitten, die slachtoffers kunnen adviseren.

Meer op rtlnieuws.nl: