Ads Top

Is een paar dagen regen genoeg om de droogte te bestrijden?

De droogte van de afgelopen maanden heeft zichtbaar effect gehad op het Nederlandse landschap. De Rijn staat historisch laag, groene grasvelden zijn overwegend geel en de waterreserves raken op. De ergste droogte lijkt door alle regen inmiddels voorbij. Maar is een aantal dagen aan regen voldoende om de droogte te bestrijden?

“Helaas niet”, zegt droogte-expert Niko Wanders. “Het grondwater wat in onze bodem zit is erg belangrijk voor onze watervoorziening en droogtebestrijding, maar het reageert erg langzaam op regen. Grofweg 65% van deze regen zal namelijk gewoon weer verdampen, en dus blijft er maar weinig over om het grondwater weer op peil te krijgen. Dat zorgt ervoor dat een droogte niet zomaar verdwijnt.”

Een tweede gevolg van droogte is dat de bodem minder water op kan nemen als het eenmaal gaat regenen, stelt Wanders. De heftige onweersbuien die we zo vaak hebben gezien deze zomer hebben daarom weinig effect. Ze zorgen wel voor ondergelopen fietstunnels en kelders, maar niet voor een aanvulling in het grondwater die zo hard nodig is. Zeker in het oosten en zuiden van Nederland is nog meer regen de enige manier om de droogte op te heffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.