Binnenland
NOS

Snoeihard VN-rapport over getuigenissen Rohingya

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Snoeihard VN-rapport over getuigenissen Rohingya

Snoeiharde bewoordingen van het VN-team dat in Bangladesh honderden getuigenissen heeft verzameld van gevluchte Rohingya. Volgens de onderzoekers zouden hoge militairen van Myanmar moeten worden vervolgd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

"Militaire noodzaak kan nooit een rechtvaardiging zijn voor lukrake moordpartijen, groepsverkrachtingen van vrouwen, aanvallen op kinderen en het platbranden van volledige dorpen", schrijven de VN-onderzoekers in hun rapport.

Het onderzoeksteam pleit ervoor de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC). "Dat zou een goed idee zijn", zegt Laetitia van den Assum in NOS Met het Oog op Morgen. Zij was ambassadeur in Thailand en was lid van een speciale adviescommissie over Rakhine. Dat is de staat in Myanmar waar de meeste Rohingya wonen.

Myanmar

Genocide is moeilijk te bewijzen en het onderzoeksteam heeft nog geen strafrechtelijk bewijs. Dat kan het Internationaal Strafhof wel vaststellen. "Tot nu toe is een doorverwijzing naar het ICC niet gebeurd omdat Rusland en China dat via de Veiligheidsraad tegenhielden."

En er speelt nog iets anders, weet Van den Assum. De zaak begint in Myanmar en eindigt in Bangladesh. "Maar Myanmar is geen partij bij het ICC. De aanklaagster heeft daarom de rechters gevraagd of het ICC überhaupt wel in kan grijpen. Wij verwachten dat het hof daar snel een beslissing over neemt."

Snoeihard VN-rapport over getuigenissen Rohingya

Ster advertentie
Ster advertentie