RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuw natuurgebied Marker Wadden volgende week toegankelijk

Marker Wadden Beeld © ANP

Het eerste eiland van de Marker Wadden gaat volgende week open voor het publiek. Mensen kunnen vanaf 8 september gebruikmaken van de haven, de wandelpaden, de vogelkijkhutten en de uitkijktoren op het eiland, dat 250 hectare groot is.

Het hele weekend gaan er extra veerdiensten naar het eiland vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Ook zijn particuliere boten en charters welkom. Ze hoeven zich niet aan te melden. Vanaf 10 september moet dat wel via een speciale app, meldt Natuurmonumenten.

Al ontdekt door broedvogels

De Marker Wadden vormen een nieuw natuurgebied in het Markermeer. Tijdens de eerste fase worden vijf eilanden aangelegd ter grootte van 1000 hectare. De bedoeling is de eilandengroep in de toekomst uit te breiden naar 10.000 hectare.

Broedvogels hebben de Marker Wadden al ontdekt. Er broeden duizenden plevieren, visdieven, kokmeeuwen en kluten. In maart vorig jaar kon er op het eerste eiland worden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat bracht bijna 1300 mensen op de been.

Nieuwe stukjes Nederland: Markermeer krijgt waddeneilandjes

De landkaart van Nederland moet worden aangepast. In het Markermeer komen de Marker Wadden. De waddeneilandjes moeten ervoor gaan zorgen dat de natuur weer herstelt. 

Meer op rtlnieuws.nl:
De helende werking van natuur: minder angststoornissen door meer groen