RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Massale steun voor Khadija: ze werd ontvoerd, verkracht en mishandeld

Khadija wil niet herkenbaar in beeld, maar laat wel zien hoe haar lichaam is toegetakeld. Beeld © ChoufTV

Marokkanen sturen massaal steunbetuigingen naar de 17-jarige Khadija. Vorige week deed ze haar schokkende verhaal aan een Marokkaanse zender: ze werd ontvoerd, verkracht en mishandeld door een groep Marokkaanse jongens. Een petitie waarin organisaties worden opgeroepen om het meisje te helpen, is al ruim 23.000 keer ondertekend.

In een televisie-interview op een Marokkaanse zender vertelt Khadija (17) haar schokkende verhaal. In juni werd ze ontvoerd door een groep mannen, waarna ze werd meegenomen naar de stad Oulad Ayad. Twee maanden lang kon ze geen kant op. 

'Ze hebben mij kapot gemaakt'

Khadija werd meerdere keren verkracht, door meer dan tien mannen. Sigaretten werden op haar lichaam uitgedrukt en ze werd onder dwang getatoeëerd. In het interview laat ze haar littekens zien. Het zijn vooral hakenkruizen en beledigingen die in haar armen zijn gesneden. "Ik zal het ze nooit vergeven, ze hebben me kapot gemaakt", zei ze.

Miniatuurvoorbeeld


Op Khadija haar benen en armen zijn verschillende tatoeages onder dwang gezet

Khadija probeerde een paar keer te ontsnappen, maar iedere keer werd ze weer betrapt. "Dan werd ik geslagen en gemarteld. Ze gaven me geen eten of drinken en ik mocht me ook niet douchen."

Duizenden steunbetuigingen

Het interview werd op YouTube gezet en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken. Sindsdien worden de hashtags #JusticeForKhadija en #JeSuisKhadija massaal gebruikt op Twitter. In de tweets is de boosheid en het verdriet voelbaar, maar de Marokkanen zijn ook strijdvaardig. Vrouwengeweld moet nu echt stoppen, zo klinkt het.

Want het verhaal van Khadija staat niet op zich. Meer dan 20 procent van de Marokkaanse vrouwen is minstens één keer in hun leven seksueel misbruikt, blijkt uit cijfers van de nationale mensenrechtenraad van Marokko uit 2015. Dat hoge aantal heeft er toe geleid dat de overheid in Marokko een wet heeft aangenomen waarin de straffen voor geweld tegen vrouwen zijn verhoogd. 

Artsen willen tatoeages verwijderen

Maar dat is voor veel actievoerders nog niet genoeg. Voor Khadija zijn ze een mars en een petitie begonnen, waarmee ze hopen dat instanties in Marokko het meisje onder meer financieel kunnen bijstaan. Artsen uit Tunesië hebben inmiddels al aangeboden om de tatoeages te verwijderen.

Een aantal van de vermoedelijke daders zijn opgepakt. Khadija hoopt op hoge straffen. "Ik wil gerechtigheid voor wat ze mij hebben aangedaan."

Meer op rtlnieuws.nl: