RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Defensie laat zenuwgas testen op kale cavia's en ratten

Beeld © Thinkstock

In het proefdiercentrum van TNO in Rijswijk worden al 15 jaar proeven met zenuwgas gedaan op cavia's en ratten. De proeven worden gedaan in opdracht van het ministerie van Defensie.

Jaarlijks vindt een groot aantal proefdieren de dood door dit soort experimenten, zegt de organisatie Animal Rights. Onderzoekers gebruiken voor hun proeven speciaal gefokte haarloze cavia’s.

Beroertes en epileptische aanvallen

Animal Rights-campagneleider Robert Molenaar zegt dat de onderzoekers het zenuwgas VX aanbrengen op de naakte huid van de cavia’s. "De experimenten zorgen ervoor dat de proefdieren tranende ogen krijgen, ernstig trillen, kwijlen en niet meer op hun poten kunnen staan. Dieren sterven tijdens het experiment of worden na afloop afgemaakt."

Bij ratten zou het zenuwgas soman zijn gebruikt. Dat zorgt voor gewichtsverlies en een hersenbeschadiging met beroertes en epileptische aanvallen tot gevolg, zegt Animal Rights.

Brandbrief aan Tweede Kamer

Molenaar noemt de proeven 'gruweldaden', die 'niet meer in deze tijd passen'. Animal Rights heeft een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gevraagd een einde te maken aan de experimenten.

Defensie zegt in een reactie in het AD dat de dierproeven nodig zijn om Nederland adequaat te kunnen beschermen tegen aanvallen met chemische wapens.

Kamer verdeeld

De Tweede Kamer is verdeeld over de dierproeven. VVD-Kamerlid André Bosman: "Natuurlijk moeten we zo snel mogelijk zoeken naar alternatieven voor testen op dieren. Tot het zover is kunnen we echter niet inleveren op onze veiligheid. Chemische aanvallen zijn helaas reele dreigingen. Daar moeten we op voornbereid zijn."

Ook D66 ziet nog geen alternatieven. "We roepen defensie op om over alternatieven na te denken. Dat vragen we ook van de reguliere wetenschap. Voor ons staan dierproefvrije innovaties en wetenschap voorop", zegt een woordvoerder. 

Medische noodzaak

PVV-Kamerlid Dion Graus vindt het kwalijk dat de Kamer niet eens afwist van deze dierproeven die defensie laat doen met zenuwgas. "Hoe kunnen wij zo onze controlerende taak uitvoeren?", zegt hij. Graus wijst de proeven af. De PVV is voor het afschaffen van alle dierproeven. "Alleen als het gaat om medisch noodzakelijke proeven waarmee levens kunnen worden gered, zijn wij voor. Maar dat is in dit geval niet aan de orde."

Ook de Partij voor de Dieren wijst de proeven af. De SP is minder uitgesproken. "Onze lijn is: geen dierproeven tenzij echt noodzakelijk en geen alternatief", zegt Kamerlid Frank Futselaar. "Ik kan niet echt overzien of dat hier het geval is. Zonder de context te kennen is het moeilijk oordelen."

Onnodig veel leed bij dierproeven:

'Medische experimenten die nu met dieren worden gedaan, hebben nauwelijks nut voor mensen'. Die conclusie trekken onderzoekers van het Radboud UMC Nijmegen, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute.

Meer op rtlnieuws.nl: