Schrikwekkend: bekijk hier hoeveel doden er vallen bij een kernbom op Leeuwarden of Sneek

De wolk van de kernbom op de Japanse stad Nagasaki. FOTO AP

De wolk van de kernbom op de Japanse stad Nagasaki. FOTO AP

Als Little Boy (de ‘Hiroshima-kernbom’ die de Amerikanen in 1945 inzetten tegen Japan) vandaag zou worden afgeworpen boven Leeuwarden, komen direct 20.500 mensen om. Bij de grootste kernbom die Noord-Korea momenteel heeft, zijn dit ruim 50.000.

Dat heeft een Amerikaanse non-profit organisatie, de Outrider Foundation, berekend. Die wil mensen wereldwijd op de gevaren van kernwapens wijzen, vooral ook jongeren die zijn opgegroeid zonder nucleaire dreiging. De educatieve organisatie heeft een interactieve kaart ontwikkeld waarop te zien is welke verwoestingen kernbommen in jouw stad of dorp kunnen aanrichten.

Want de Koude Oorlog (1946-1991) mag dan lang ten einde zijn, de dreiging van kernwapens - tekenend voor dat conflict - is weer terug. Denk alleen maar aan Noord-Korea en Iran en de manier waarop westerse landen hiermee omgaan.

Hiroshima

Eerder deze maand, op 6 augustus, was het 73 jaar geleden dat de eerste kernbom ooit werd ingezet in een oorlog. Deze atoombom, Little Boy gedoopt, werd door de Amerikanen tot ontploffing gebracht boven de Japanse stad Hiroshima.

Direct stierven 78.000 mensen, als gevolg van de drukgolf en de intense hitte. Uiteindelijk kwamen meer dan 230.000 mensen om het leven.

Op 9 augustus 1945 volgde nog een Amerikaanse kernbom, op de stad Nagasaki. Zes dagen later gaf Japan zich over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Leeuwarden en Sneek

Als Little Boy vandaag de dag in de lucht boven - bijvoorbeeld - Leeuwarden tot ontploffing zou worden gebracht (zoals bij Hiroshima gebeurde), zouden direct 20.500 doden vallen. Bij ontploffing boven Sneek zouden hier 14.000 doden zijn.

Als de bom pas op de grond zou ontploffen, zijn dat in het geval van Leeuwarden 13.000 doden, blijkt uit de interactieve kaart. In het geval van Sneek gaat het om 11.000 doden.

De Outrider Foundation heeft ook andere kernbommen bestudeerd, want de huidige bommen zijn vele malen krachtiger dan Little Boy was. Zo zou de grootste kernbom die Noord-Korea op dit moment heeft ruim 50.000 doden veroorzaken in Leeuwarden (bij ontploffing in de lucht én bij ontploffing op de grond).

Tsar Bomba

Bij de inzet van een min of meer ‘gemiddelde’ Amerikaanse kernbom zouden in Leeuwarden bijna 55.000 doden vallen, bij ontploffing in de lucht én bij ontploffing op de grond.

 

De grootste bom waarmee Rusland ooit heeft getest, de waterstofbom Tsar Bomba in 1961, zou volgens de Outrider Foundation bij gebruik tegen Leeuwarden 280.000 doden betekenen. Het gaat dan om een ontploffing in de lucht. De doden vallen tevens in een groot gebied om de hoofdstad heen, valt waar te nemen op de kaart.

Bij een ontploffing van de Tsar Bomba op de Leeuwarder grond zouden 187.000 mensen omkomen. De hittegolf van deze Russische bom zal tot op Ameland en Terschelling te voelen zijn en in zuidelijke richting tot iets voorbij Wolvega.

Cijfers zijn nodig

Al met al schrikwekkende cijfers, maar ze zijn nodig, vindt de Outrider Foundation. ,,Een friendly reminder : er liggen wereldwijd nog ruim 16.300 atoomwapens”, vertelde een medewerker van de Amerikaanse organisatie onlangs in NRC Handelsblad .

,,Mensen onder de dertig realiseren zich waarschijnlijk niet eens dat kernwapens nog van belang zijn in de internationale politiek”, ging zij verder.

De enigszins ‘morbide’ interactieve kaart en bijbehorende aantallen maken wel indruk, weet de medewerker. ,,Uiteindelijk willen we een mentaliteitsverandering teweegbrengen. Geen paniek zaaien, maar realiteitszin.’’