RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Trump hield heldenverklaring John McCain tegen'

Beeld © AFP

Donald Trump sprak dit weekend weliswaar zijn medeleven uit met de familie van de overleden John McCain, maar hij weigerde de senator een held te noemen.

Dat schrijft de Washington Post op basis van adviseurs die voor het Witte Huis werken en hebben gewerkt. Er lag al een verklaring van het Witte Huis klaar waarin McCain, partijgenoot maar tevens fel tegenstander van Trump, als held werd omschreven.

Geen lovende woorden

Maar de president wilde niet dat dit communiqué naar buiten werd gebracht. Hij deelde zijn adviseurs mee dat hij in plaats daarvan een kort bericht via Twitter zou sturen.

Toen McCain zaterdag overleed, betuigde Trump via een tweet zijn medeleven met de familie van de senator. Maar lovende woorden over McCains staat van dienst stonden er niet in. Dat veroorzaakte onder meer op Twitter veel kritische reacties.

Niet op uitvaart

McCain zat tijdens de Vietnam-oorlog 5,5 jaar gevangen in Noord-Vietnam, waar hij zwaar werd gemarteld. Trump maakte McCains gevangenschap belachelijk, en vond hem geen oorlogsheld. Tijdens zijn presidentscampagne zei hij dat hij 'meer hield van mensen die niet gevangen werden gezet'.

Een van McCains laatste wensen was dat Donald Trump niet op zijn begrafenis zou komen.