Buitenland

Woedende Duitsers scanderen ‘wir sind das volk’ in Chemnitz na dodelijke steekpartij bij festival

26-08-2018 22:49

Screenshot Twitter.

Via en meer.

Zo’n 800 woedende Duitsers, waaronder neo-nazi’s, zijn zondag in Chemnitz (voormalige DDR) de straat op gegaan om te protesteren nadat een 35-jarige Duitser werd doodgestoken tijdens een straatfestival. Het slachtoffer zou ruzie hebben gekregen met meerdere mannen ‘met diverse nationaliteiten’. Behalve het dodelijke slachtoffer vielen er ook meerdere zwaargewonden, allen van Russische afkomst.

De polizei heeft twee mannen opgepakt.

Op social media werd vervolgens opgeroepen om de straat op te gaan. In eerste instantie was er een demonstratie die werd georganiseerd door de AfD. Deze demonstratie verliep vreedzaam. Later verzamelden zich zo’n 800 mannen, mede opgeroepen door de harde kern van een plaatselijke voetbalclub. Volgens diverse media zaten er bij deze groep ook diverse ‘gewelddadige ultra-rechtsen’.

Ze scandeerden ‘wij zijn het volk’ en weigerden aanwijzingen van de polizei op te volgen. De polizei werd onder andere bekogeld met flessen en moest versterking uit andere gemeentes oproepen.

Op social media deden, en doen, geruchten de ronde dat de ruzie ontstond nadat het slachtoffer een vrouw in bescherming wilde nemen die door één of meerdere mannen werd lastiggevallen. De polizei kan deze geruchten niet bevestigen.

Na de oproepen op social media besloot de gemeente het festival voortijd te beëindigen uit angst voor rellen. Als reden werd echter gegeven dat het festival ‘uit piëteit met het slachtoffer’ zou worden afgelast. Pas later gaf de gemeente toe dat dit een leugen was.

https://youtu.be/vX6g1oVPzXY

Het, gemoedelijke, festival zelf: