main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 25 augustus 2018 — 19:07

‘Keuzevrijheid mag tijdelijk sneuvelen als de volksgezondheid bedreigd wordt’

Op het moment dat de volksgezondheid heel ernstig bedreigd wordt, mag de keuzevrijheid in Nederland tijdelijk sneuvelen. Dat zegt Nausicaa Marbe in het WNL-radioprogramma Opiniemakers.

‘Door achterlijke denkbeelden grijpt een ernstige ziekte nu om zich heen’

Gedoeld wordt op het feit dat steeds minder ouders ervoor kiezen hun kinderen te vaccineren tegen ziektes als tetanus, mazelen, rode hond en de bof.

“Je moet natuurlijk niet de wet veranderen dat het permanent is dat de overheid van alles in mensen mag spuiten, maar we zitten nu met een situatie in Europa dat door echt achterlijke denkbeelden van mensen een zeer ernstige ziekte om zich heen grijpt. Kinderen kunnen eraan overlijden en volwassenen ook.”

Marbe vervolgt: “Het is 2018, we hebben al decennia die vaccins in de omloop, ze hebben echt al veel leed voorkomen. De mazelen is niet zomaar een ziekte die je gewoon als kindje doorstaat.”

‘Vervoersverbod’ voor niet-ingeënte kinderen

Historicus Geerten Waling laat echter in hetzelfde radioprogramma weten dat een vaccinatieplicht moet uitblijven. “Dat lijkt me een stap te ver.”

Hij pleit wel voor consequenties voor kinderen die niet ingeënt worden. “Kijk naar de veeteelt, als daar een epidemie is, dan wordt er een vervoersverbod ingesteld. Ik zou in dit geval pleiten voor een vervoersverbod voor niet-ingeënte kinderen.”

Waling doelt erop dat dit soort kinderen bijvoorbeeld niet in kinderdagverblijven mogen komen. “Ik vind dat de overheid niet een injectienaald tegen je zin in in je arm mag zetten, maar wel dat je de consequenties ervaart, dus dat je niet je kind naar een kinderdagverblijf mag sturen als het niet ingeënt is. Dan breng je gewoon andere kinderen in gevaar.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer