Vaccinatie
© MAGNIFIER/Shutterstock.com

Volgens onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten hebben Russische internettrollen geprobeerd om verdeeldheid te zaaien over het vaccineren van kinderen. Ze beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het American Journal of Public Health. De onderzoekers bekeken tweets over vaccinatie die verstuurd werden tussen 2014 en 2017. De accounts namen geen positie in in het debat, maar ze reageerden op felle voor- en tegenstanders van vaccinatie om mensen tegen elkaar op te zetten en op die manier onrust te zaaien.

Trollenfabriek IRA

Veel tweets konden gelinkt worden aan de Russische ’trollenfabriek’. De Internet Research Agency (IRA) heeft banden met de Russische regering en wordt onder andere in verband gebracht met berichten die de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te beïnvloeden.

Vertrouwen in vaccinatie aantasten

Volgens één Amerikaanse onderzoeker willen de trollen het vertrouwen in vaccinatie aantasten en op die manier de wereldbevolking blootstellen aan dodelijke ziektes. Zo werd in sommige tweets beweerd dat vaccins autisme kunnen veroorzaken en grote hoeveelheden kwik bevatten. In andere berichten werd juist weer gezegd dat vaccinaties verplicht gesteld moeten worden. Zo wordt een debat uitgelokt. Afgelopen week waarschuwde de World Health Organisation voor een uitbraak van de mazelen in Europa. Volgens de organisatie zou de oorzaak van zo’n uitbraak zijn dat steeds meer ouders hun kinderen niet laten vaccineren.

Laat een reactie achter