DE WERELD NU

Vaccinatieplicht?

Bedreigingen, eenheid van prijs, een land van deugers, Academisch tuig, Stalinisme, Duitsland, Applestore overval, Olympische Spelen, Rechters, wereldregering, Oekraïne, Therapeutenangst, Qatar, Cultuur en politiek, Onveilig, basis, Politiek, Zwart, Overlast, Vrouwen en kinderen

Dat vaccinatie ontegenzeglijk veel goeds heeft gebracht zullen verstandige mensen niet tegenspreken. Maar een vaccinatieplicht? Dat idee van Dijkhoff vereist een omslag in het denken. Al lijken moderne liberalen daarmee geen problemen te hebben.

Mogelijk is Dijkhoff zelfs al te laat, want vanmorgen zag ik op Twitter al een D66-Kamerlid schermen met een initiatiefwetsvoorstel.

De partij wil wel dat kinderopvangbedrijven niet-ingeënte kinderen in alle gevallen kunnen weigeren. Ouders moeten een vaccinatiebriefje laten zien als de kinderopvang daar om vraagt. Kunnen of willen ze dat niet, dan mogen hun kinderen worden geweigerd, zo wil D66 in de wet regelen. Een Kamermeerderheid voelt daar ook wel voor. In elk geval de VVD, het CDA, de SP en de PvdA zijn het ermee eens. GroenLinks denkt er nog over na.

Wat er liberaal zou kunnen zijn aan D66, ik weet het niet. De vraag zelf wordt wel steeds prangender, maar daar over wilde ik het nu niet hebben. Het liberalisme en de argumenten van Dijkhoff vind ik interessanter:

In Nederland is de vaccinatiegraad gedaald tot iets meer dan 92 procent. De VVD denkt aan een vaccinatieplicht als de cijfers nog verder dalen, zegt fractievoorzitter Dijkhoff. Dat is juridisch haalbaar, want in verschillende Europese landen geldt al een vaccinatieplicht.

Vaccinatieplicht

Dat iets elders zo is, is niet het best denkbare argument. Als elders niet werd ingeënt zou er eerder een drang richting inenting zijn. Safety first, en zo. Waarin Dijkhoff gelijk heeft is dat vaccineren nodig blijft ook als bepaalde ziektes niet meer voorkomen. Maar dwang begint waar overtuigingskracht faalde. het maakt het probleem niet minder groot.

Of inenten echt de kans op autisme vergroot? Als kind ben ik inderdaad keurig ingeënt tegen van alles en nog wat. Over mijn autistische trekjes heb ik het al eens vaker gehad. Hoe blij ik er mee ben is moeilijker uit te leggen, maar als het kinderen een zetje zou geven iets minder emotioneel en iets autistischer te worden dan lijkt een vaccinatieplicht me niets eens zo’n gek idee. Maar het beeld van autisme is dan ook dusdanig aangedikt in de media dat je daarover nooit een redelijke discussie zou kunnen voeren, zelfs als je het serieus zou willen voorstellen.

Maar als Dijkhoff wat aan die antivaxxers wil doen lijkt dwang me echter niet verstandig. Mijn instinct zegt me dat het hier vooral gaat om mensen die zich door de moderne maatschappij toch al te veel in de tang genomen worden, aangevuld met de gebruikelijke collectie aluhoedjes-achterdocht. Die tang verder aanzetten gaat het verzet niet verminderen. Voor je het weet komt er iemand met een religieus getint bezwaar, en dan zijn de rapen gaar. Polio, weet u nog wel?

Maar dit voorjaar werd nog gemeld dat die inentingsverplichting al door de overheid werd voorbereid. Vanaf 2020.

Ouders die ondanks de verplichting vaccinaties weigeren zal een boete van 1500 euro worden opgelegd en worden gemeld bij het AMK. Ook worden zij verplicht bij kinderopvang en scholen te vermelden dat hun kind niet is ingeënt, informatie die ook door andere ouders vrij opgevraagd kan worden.

Waar dat – alsook dat D66-voorstel bovenin dit artikel – toe gaat leiden is eenvoudig voorspelbaar. Bij het minste of geringste wordt er een fluistercampagne tegen anti-vax ouders gestart. Dan krijg je voortdurend volksgerichten van mensen die er ook geen verstand van hebben, maar zich gerechtvaardigd voelen het recht in eigen hand te nemen. Met als excuus de bescherming van het eigen kroost.

Aangezien dat me een veel gevaarlijker (en traumatischer voor de betreffende kinderen!!!) ontwikkeling is, lijkt een vaccinatieplicht het minste van deze kwaden. Maar vrolijk wordt je er niet van.

4 reacties

  1. Carthago schreef:

    Waar komen die overdraagbare ziektes toch allemaal vandaan ?

  2. Hans van den Broek schreef:

    @ Carthago: In de natuur geldt: Alles is overal, maar het milieu selecteert. Als jij het geschikte milieu biedt voor en bepaalde ziekte dan krijg je die ziekte. Ben je er voor gevaccineerd, dan ben je niet het geschikte milieu en krijg je die ziekte niet.

    Ik las dat de Russische trollen ook al fake verhalen over de gevolgen van vaccinatie aan het rondstrooien zijn. Wat een gluiperds zijn die Russen toch, allerlei smerige methoden om onrust te zaaien en Europa en Amerika te verdelen en te verzwakken. Nu dus ook al proberen mensen te weerhouden hun kinderen te laten vaccineren zodat ze later allerlei ziektes oplopen.
    In ieder geval vecht het Westen terug, Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, ook als je maar één glaasje per dag drinkt. Dat kunnen de Russen in hun zak steken, die laten het niet bij één glaasje per dag.

  3. Lucie schreef:

    Ze drinken hier in Nederland anders ook niet één glaasje per dag, zeker weten!!
    Suipschuiten zijn Nederlanders.
    Overal waar ik kom wordt gesopen.

  4. Sizu_Sun schreef:

    Vaccinatie werken tijdelijk dus zouden volwassen het ook om de zoveel tijd weer prikken moeten krijgen en niet bij een kinderopvang in de buurt mogen komen? En griepprikken moeten dan ook verplicht worden? Er zijn namelijk mensen met een verminderde weerstand die aan een griep kunnen overlijden. Kortom het eind is zoek. Kinderen die ingeënt zijn, zijn de eerste drie a vier weken ook besmettelijk, mogen die hun huis ook niet uit die tijd? Verder, hoeveel mazzelen doden waren er in Nederland de laatste jaren en onder welke omstandigheden? En (wat je vaak niet meer mag zeggen) hoeveel kwalijke bijwerkingen van vaccinatie zijn er geteld (of niet geteld). Twee Vandaag, Radar en Brandpunt hadden ooit (eigenlijk niet heel lang geleden) nog we eens items met ouders die wel degelijk kinderen met vaccinatie problemen hadden. Schijnt nu niet meer te kunnen. Dit wekt nou juist achterdocht op…