RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Ouders bellen politie om autistische zoon te helpen, maar agent slaat hem neer

De autistische Jack (rechts) en zijn broertje. Beeld © Facebook

De 12-jarige Canadese Jack Parcells, die autisme en ADHD heeft, had vier dagen zijn medicijnen niet genomen toen het misging. Zijn ouders kregen hem niet rustig en waren bang dat hij zichzelf iets zou aandoen, waarop ze de politie belden. Die reageerde alleen anders dan verwacht.

"Ik had ze verteld dat hij ADHD, angststoornissen en autisme heeft", vertelt zijn moeder aan de Canadese nieuwszender Global News. "Ik zei: hij heeft zijn medicijnen al vier dagen niet gebruikt en ik krijg hem niet meer rustig."

Handboeien

Jacks ouders wilden dat de politie hem naar het ziekenhuis zou brengen voor een crisisinterventie. "Toen Jack overstuur was en begon te schelden toen hij handboeien omkreeg, sloeg een agent hem tegen de grond", vertelt zijn moeder Mary Ann.

Jacks vader, Doug Parcells, zegt dat hij het nog steeds niet kan geloven. "Al twaalf jaar lang vertellen we hem dat als hij ooit in de problemen komt, hij op iemand in een uniform moet afstappen", vertelt hij in tranen. "Vervolgens wordt hij de eerste keer dat hij met politie in contact komt neergemept. Hoe leggen we hem dit uit?"

Knal

"Ik hoorde een knal en toen ik opkeek, zag ik hem bewusteloos op de grond liggen", vertelt Mary Ann. "Dus ik knielde neer en hield hem vast en zei: Jack, word wakker! Praat tegen mama."

Vervolgens tilde de agent Jack op en sloeg hij hem nog twee keer tegen de grond aan, vertellen zijn ouders. "Ik vroeg: wat doe je?", vertelt Doug. "Waarop de agent antwoordde dat hij viel."

Worsteling

De Canadese politiewaakhond ASIRT doet onderzoek naar het voorval. De politie laat in een statement weten dat ze de jongen naar het ziekenhuis wilden brengen, maar dat hij niet meewerkte. "Tijdens de worsteling met de politie is de jongen gewond geraakt."

De verwondingen worden serieus genomen, meldt de politie. "Deze uitkomst hebben we niet gewild." De ouders van Jack hopen dat dit voorval ervoor zorgt dat agenten getraind worden in hoe ze met dit soort gevallen moeten omgaan.

Meer op rtlnieuws.nl: