RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Alarm om half miljoen Rohingya-kinderen in overvolle kampen

Beeld © UNICEF

De Verenigde Naties slaan alarm over het lot van een half miljoen minderjarige Rohingyavluchtelingen in Bangladesh. Zij leven in overvolle kampen, hebben geen toegang tot goed onderwijs en weten niet wanneer ze veilig terug kunnen keren naar hun thuisland Myanmar.

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de VN, pleit voor internationale hulp om te voorkomen dat de jongeren ten prooi vallen aan 'wanhoop en frustratie'. "Als we niet nu investeren in onderwijs, dan lopen we het risico op een verloren generatie van Rohingyakinderen", zegt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh. "Kinderen die de vaardigheden ontberen die ze nodig hebben om met hun situatie om te gaan en die niet in staat zullen zijn bij te dragen aan hun gemeenschap wanneer zij terugkeren naar Myanmar."

Rohingya zijn vorig jaar massaal vanuit Myanmar de grens overgestoken. De veiligheidstroepen in Myanmar reageerden met veel geweld op aanvallen van Rohingya-opstandelingen.

Gevluchte Rohingya-weduwe: 'Mijn kinderen bedelen' 

Senowera is weduwe. Haar man kwam om bij het geweld tegen Rohingya-moslims in Myanmar. Met haar vijf kinderen vluchtte ze, net als vele Rohingya, naar buurland Bangladesh.

Onderwijs

Het regelen van onderwijs voor gevluchte kinderen bleek volgens UNICEF een enorme inspanning. "In juli 2018 waren zo’n 1200 leercentra operatief, bijna 140.000 kinderen maken daar gebruik van. Er is echter geen afgestemd curriculum, klaslokalen zijn vaak overvol en ontberen de beschikbaarheid van drinkwater en andere faciliteiten'', zegt de VN-organisatie, die een rapport heeft uitgebracht over de problemen.

Ook moet volgens de organisatie worden gezocht naar een duurzame oplossing voor de problemen in Rakhine, de deelstaat waar de vluchtelingen vandaan komen.