In het jaar 2000 werd de actie Bomen voor Koeien gestart, en die is dit jaar nieuw leven ingeblazen. Want er was een tijd dat in weilanden nog bomen en struiken stonden en dat ze afgescheiden werden met houtwallen. Bij warm en zonnig weer vonden koeien, paarden en schapen koelte in de schaduw, en dat is tijdens hete zomers als dit jaar pure noodzaak. Toch is het schrikbarend om te zien hoeveel weilanden tegenwoordig niet meer zijn dan een enorme lap gras met prikkeldraad eromheen, zonder enige vorm van beschutting tegen de brandende zon.

Bomen voor Koeien
Koeien in de schaduw van een wilg | Foto: Meeraf/Wikipedia

Bomen voor koeien werd destijds gestart door Stichting wAarde uit Beek-Ubbergen, in samenwerking met het radioprogramma Vroege Vogels en LandschappenNL. De eerste actie maakte het mogelijk dat er 100.000 bomen geplant werden, en was daarmee een enorm succes.

Verplichte inventaris
Maar het landschap veranderde verder en de veehouderij werd nog grootschaliger. Veel weilanden zijn enorme lappen gras geworden, zonder enige variatie in de vorm van veldbloemen, struiken, een poeltje of bladrijke loofbomen om onder te liggen. De koeien staan de hele dag in de brandende zon, en dat is ook letterlijk staan, want als het zo warm is kunnen ze liggend de warmte niet meer kwijt. En omdat ze niet kunnen liggen krijgen ze ontstekingen aan hun poten, waarmee hun welzijn nog verder wordt geschaad. Bomen en schaduw zouden derhalve bij de verplichte inventaris moeten horen van ieder weiland.

Daarom is Bomen voor Koeien nieuw leven ingeblazen, want veel mensen zagen dat het op veel plekken treurig is gesteld met de koeien, die gelukkig weer vaker in het weiland staan, maar in het veld nergens verkoeling vinden of zichzelf kunnen beschermen tegen de bloedhete, brandende zomerzon.

Bomen voor Koeien
Kastanjes bieden een heerlijke koele schaduw | Foto: publiek domein

Nieuwe aanplant
Stichting wAarde is begonnen met de verkoop van certificaten ter waarde van 10 euro, en ieder certificaat staat voor de aanplant van een boompje. Er worden, net als in 2000, de volgende eisen gesteld aan de nieuwe aanplant:

– bomen en struiken van inheemse herkomst;
– passend in het landschap;
– deels aanplant van jong ‘bosplantsoen’, deels oudere boompjes;
– per locatie een goede balans tussen het aantal boompjes en het aantal koeien;
– aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren

Het is belangrijk dat in een weiland meer dan één boom geplant wordt, want wanneer alle koeien of andere weidedieren zich op dezelfde plek verzamelen wordt de bodem te veel aangestampt en zal het gras sterven, met als resultaat een modderpoel wanneer het regent.

Vaker hete zomers
Omdat nieuwe bomen en struiken nog wel moeten groeien is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk geplant worden, zodat de dieren er zo spoedig mogelijk van kunnen profiteren. De verwachting is dat we ook de komende jaren met hete zomers te maken krijgen, door klimaatverandering en verhoogde temperaturen van de oceanen. Na de start van de actie Bomen voor Koeien 2018 op 12 augustus werden er al snel ruim 2000 certificaten verkocht, en dat aantal groeit rap.

Bomen voor Koeien
Koeien, paarden en schapen hebben allemaal schaduw nodig | Foto: Dave Hitchborne/Wikimedia

Meedoen?
Het plantseizoen eindigt in april 2019 en dan zal Stichting wAarde iedereen met een of meerdere certificaten uitgebreid op de hoogte brengen van de resultaten van de actie Bomen voor Koeien 2018. Wil je meedoen, neem dan contact op via info@waarde.nl, met het door jou/jullie gewenste aantal certificaten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel