Een nieuwe groep asielzoekers viert dat het gelukt is de enclave Ceuta binnen te komen
NOS Nieuws

Nieuwe groep migranten klimt over metershoog hek in Ceuta

Een nieuwe groep van zo'n 100 Afrikaanse migranten is erin geslaagd om de Spaanse enclave Ceuta in Marokko binnen te komen. Ze klommen massaal over het zes meter hoge hek dat om de enclave staat, op een plek waar al eerder een grote groep vluchtelingen het hek over kwam.

De bestorming door zo'n 300 migranten ging gepaard met veel geweld. Zeven agenten raakten gewond. Ook elf migranten raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Ceuta.

De asielzoekers zouden ook geïmproviseerde vlammenwerpers, ongebluste kalk, zuur en uitwerpselen hebben gebruikt om de agenten op afstand te houden. Ook gebruikten ze een schaar om het hek open te knippen. Sommigen gingen er op die manier doorheen, anderen sprongen eroverheen.

Veel migranten die de grens overkwamen zijn uitgeput, schrijven Spaanse media. De meesten gingen richting het opvangcentrum, dat ondertussen uitpuilt van de migranten die allemaal Europa in willen.

Op een vrije dag

De bestorming van het hek rond Ceuta kwam op een moment dat er aan de Marokkaanse kant van de grens minder bewakers waren. In Marokko wordt het Offerfeest gevierd. "Het gebeurde gewoon tijdens het gebed voorafgaand aan het offeren van de dieren", zegt een agent van de Guardia Civil in de Spaanse krant El País.

In Ceuta was het vandaag een vakantiedag, waardoor daar ook minder agenten dan gewoonlijk aanwezig waren, zegt een bewaker tegen de krant.

Te weinig grensbewakers

De grenswachten in Ceuta beklagen zich al langer over het tekort aan collega's. Een grenswacht vertelde eerder deze maand aan correspondent Rop Zoutberg dat hij tijdens een normale dienst met vijf à zes collega's verantwoordelijk is voor de bewaking van zestien kilometer grens.

Hij kan in geval van nood hooguit twintig collega's oproepen. "Zo eindig je met 26 agenten tegenover 600 Afrikanen die je met van alles bekogelen. Het enige dat we voor onze verdediging mogen inzetten, is onze wapenstok en een schild. Je probeert vanaf dat moment je eigen leven te redden."

Spanje heeft van Europa inmiddels miljoenen gekregen om zijn grenzen te bewaken, maar de grenswachten in Ceuta zien nog geen verschil. "Qua personeel is er nog niets veranderd", zegt correspondent Rop Zoutberg, "terwijl de menigte migranten wel steeds groter en agressiever wordt. En in de Marokkaanse bossen leven nog honderden Afrikanen die allemaal naar Europa willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl