RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Auto rijdt in op gemeentehuis Lingewaard: 'Gelinkt aan recente dreiging'

Een auto is ingereden op het gemeentehuis van Lingewaard in Bemmel. Beeld © ANP

De auto die vannacht is ingereden op het gemeentehuis van Lingewaard, wordt gelinkt aan een dreiging die recent is binnengekomen bij de politie. Dat zegt een brandweerwoordvoerder tegen de Gelderlander. ''Je moet wel heel erg boos zijn op de gemeente om dit te doen.''

Volgens de Gelderse brandweer gaat het hier niet om een aanslag. Een woordvoerder kon vanmorgen vroeg nog niet veel kwijt over de bestuurder die om het leven kwam nadat hij met twee gasflessen in zijn wagen door de gevel van het pand in Bemmel was gereden. ''Dit doet een gezond mens niet'', zei hij.

Ravage: automobilist rijdt doelbewust gemeentehuis Lingewaard in:

De eerste beelden na het incident

''Verder kan ik lopende het onderzoek nog niets zeggen. Maar dit is geen aanslag, zoveel is duidelijk'', aldus de brandweerwoordvoerder.

'Sterk vermoeden'

De politie laat weten een ''sterk vermoeden'' te hebben om wie het gaat. "Dat zijn wij op dit moment nader aan het onderzoeken. Als dat vermoeden klopt, dan lijkt het inderdaad niet te gaan om een terreurdaad." Of de persoon in kwestie bekendstond als verward of op een andere manier in beeld was bij instanties, kon ze nog niet zeggen.

Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard zegt tegen De Gelderlander niet bekend te zijn met een dreiging. "Die moet dan gedaan zijn bij de politie, niet bij ons. Ik ben overvallen door het nieuws." Schuurmans zegt dat ze in nauw contact staat met politie en brandweer. Ze noemt het ''heel erg'' wat er is gebeurd, maar is blij dat afgezien van de dader er geen slachtoffers zijn gevallen 

Lichaam bestuurder aangetroffen

De auto reed vannacht de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Kinkelenburglaan in Bemmel binnen met aan boord twee gasflessen. Een van de gasflessen ontplofte. Daardoor ontstond brand.

ZIE OOK: Automobilist dood die met gasflessen in auto inreed op gemeentehuis Lingewaard

De brandweer had het vuur snel onder controle. Bij de auto is het lichaam van de bestuurder aangetroffen, meldt de politie. 

Ingang moeilijk met auto te bereiken

Het gemeentehuis van Lingewaard heeft een lang pad naar de hoofdingang waar auto's normaal niet kunnen rijden. Ook staan er paaltjes naast het pad.

Via een naastgelegen grasveld is het wel mogelijk om met een auto de hoofdingang te bereiken.   

Gemeentehuis niet open

De brand heeft gewoed op de begane grond van het gemeentehuis. Vanwege de enorme schade aan het pand, gaat het gemeentehuis vandaag niet open voor publiek. Mensen kunnen terecht in het naastgelegen kasteel Kinkelenburg, waar de gemeente een tijdelijk kantoor inricht.

Inmiddels heeft de brandweer het pand geventileerd en kan de technische recherche naar binnen voor onderzoek. Het lichaam van de overleden bestuurder is weggehaald. De auto staat nog in het gebouw.

Bron: RTL Nieuws