Studente Emmanuella Kwamee uit Ghana
Volledig scherm
Studente Emmanuella Kwamee uit Ghana © prive

Extra beurzen voor studenten uit ontwikkelingslanden

Inwoners van negen landen waaraan Nederland ontwikkelingshulp geeft, zoals Jordanië en Mali, mogen vaker studeren in ons land. Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit om zo’n 845 extra studiebeurzen uit te delen.

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
  2. Richard K. was vaker ‘overprik­keld’ door hersenin­farct en tia: ‘Kan escape zijn om niet levenslang te krijgen’
    podcast weiteveen

    Richard K. was vaker ‘overprik­keld’ door hersenin­farct en tia: ‘Kan escape zijn om niet levenslang te krijgen’

    Sportschutter en jager Richard K. was vaker ‘overprikkeld’ omdat hij eerder een herseninfarct en meerdere tia’s heeft gehad. Daardoor greep hij op de dag van de Weiteveense moorden mogelijk sneller naar zijn vuurwapen, stelt zijn advocaat Justus Reisinger. Over die verklaring is veel verbazing bij de nabestaanden, zegt Sébas Diekstra, de advocaat van de familie van Ineke, in een nieuwe aflevering van de AD-podcast Weiteveen. ,,Voor hen is dit een duidelijk teken dat K. nu alles op alles probeert te zetten om onder levenslang uit te komen.”
  3. Roddelen, iemand niet laten uitpraten: pesten gaat door na de kindertijd, zo herken je pestgedrag
    PREMIUM
    22

    Roddelen, iemand niet laten uitpraten: pesten gaat door na de kindertijd, zo herken je pestgedrag

    In Nederland is een op de acht mensen weleens gepest. Op school, op de werkvloer, in de familie en in het bejaardenhuis. ,,Vaak weet je dat er iets niet klopt, maar denk je niet aan pesten.” Patricia Bolwerk, oprichter van Stoppestennu.nl en socioloog Beau Oldenburg vertellen op de Landelijke Dag tegen Pesten wat pestgedrag precies is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen. ,,Dit type is het ergst, ze zijn namelijk niet makkelijk te herkennen.”