Hoewel Leefbaar Rotterdam de grootste werd bij de gemeenteraadsverkiezigen werden ze buiten het college gehouden. Dat maakt lijsttrekker en oud-wethouder Joost Eerdmans kwaad. Na lange college-onderhandelingen waarin Leefbaar en de VVD elkaar lange tijd vasthouden, kiest de VVD uiteindelijk voor het college en zet daarmee de partij van Joost Eerdmans buiten spel. Eerdmans neemt het vooral Links nog steeds kwalijk dat zijn partij op een zijspoor is gezet.

De campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 gaat Leefbaar Rotterdam niet over rozen. Zo krijgt de partij veel kritiek omdat hij een politieke verbintenis aan gaat met Forum voor Democratie, de partij van Baudet. "Onterecht", aldus Eerdmans: “Links zegt altijd dat uitspraken in de context moeten worden gezien, maar dat doen ze niet bij de uitspraken van hun tegenstanders. Elke uitspraak van Baudet heeft een kloppend verhaal en als ik vraag: wat klopt er niet aan zijn verhaal dan komt er niets. Het is allemaal hearsay. Links vindt Baudet een wolf in schaapskleren en een nare man. En: 'Eerdmans associeert zich met een hele nare man', wordt er dan gezegd."

Baudet in de geest van Fortuyn

Eerdmans krijgt zijn politieke opvoeding bij Pim Fortuyn. Hij wordt lid van diens partij LPF en Kamerlid. Na wat politieke omzwervingen wordt Eerdmans in 2014 lijstrekker voor Leefbaar Rotterdam, de partij van Pim Fortuyn. Zestien jaar na zijn dood is het Fortuyn-geluid volgens Eerdmans weggeëbd. “Dat maakt me verdrietig. Dan word je zo groot en dan lukt het je tegenstander nog dat de thema’s onder het vloerkleed moeten blijven.”

Degene die het Fortyn-geluid het best vertolkt is volgens Eerdmans Thierry Baudet. De linkse partijen in Rotterdam hoeven niet te rekenen op de zegen van Eerdmans. “Leefbaar heeft er voor gezorgd dat de PVV van Wilders klein is gebleven. Ik heb nog geen bloemetje gehad van links.”

Alleen een gekozen burgemeesterschap

Na vier jaar stadsbestuur en wethouderschap gaat Eerdmans op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een burgemeesterschap? Hij is daar alleen voor te porren als het om het burgemeesterschap van Rotterdam zou gaan. “En alleen als het een echt gekozen post wordt. Een burgemeester moet draagvlak en een mandaat van de burgers hebben. Niet zoals nu met de benoeming van Halsema in Amsterdam, maar met een echt gekozen mandaat”.

Wel blijft hij in de gemeenteraad. Als fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam wacht hem nu een plek in de oppositie. Hij gaat niet bij de pakken neer zitten, maar wil stevig oppositie voeren. “Niet lullen maar poetsen in de traditie van Fortuyn.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.