Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alarm over mazelenepidemie in Europa

  •  
20-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
38134357881_745356eef2_k

© cc-foto: UN Ukraïne https://flic.kr/p/216Ny1Z

In het eerste half jaar van 2018 zijn meer dan 41.000 kinderen en volwassenen besmet geraakt met mazelen. Dat zijn meer besmettingsgevallen dan anders in een jaar. 37 mensen zijn tot nu toe aan de zeer besmettelijke ziekte overleden.
“Na het laagste aantal gevallen in tien jaar tijd in 2016 zien we nu een dramatische toename in infecties en uitbraken,” stelt dr Zsuzsanna Jakab, hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Europa. “We roepen landen op om direct brede en toepasselijke maatregelen te nemen om de verspreiding van de ziekte te stoppen. Goede gezondheid begint met immuun maken.”
Zeven landen in de Europese regio hebben meer dan duizend besmettingen geregistreerd: Frankrijk, Griekenland, Italië, Servië, Georgië, Rusland en Oekraïne. Het laatste land is het zwaarst getroffen met meer dan 23.000 besmettingen. In Servië zijn de meeste doden gevallen, 14.
De Europese commissie voor de uitroeiing van mazelen is bezorgd over de lage vaccinatiegraad in sommige landen en over het feit dat de uitbraak soms al meer dan een jaar aan de gang is. De terugval toont aan dat iedereen die niet immuun is kwetsbaar blijft, ongeacht de woonplaats. Ieder land moet de dekking van vaccinaties opvoeren, ook als de ziekte er niet meer voorkomt, aldus een expert van de WHO.
Een bericht gedeeld door WHO Regional Office for Europe (@whoeurope) op 20 Aug 2018 om 2:01 (PDT)
cc-foto: UN Ukraïne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.