Direct naar artikelinhoud
Commentaar

We moeten Griekenland schulden gaan kwijtschelden

We moeten Griekenland schulden gaan kwijtschelden
Beeld REUTERS

Wie deze zomer in Griekenland op vakantie was en iets buiten de gebaande paden is gegaan, ziet nog volop tekenen van de economische crisis die het land vanaf 2010 hard trof. 

En dat is niet verwonderlijk, de terugval was enorm. De economie kromp met tientallen procenten, de werkloosheid explodeerde, winkels gingen over de kop en salarissen en pensioenen moesten fors omlaag. De Griekse samenleving is de klap nog lang niet te boven, de individuele verhalen zijn vaak schrijnend.

Het land zet financieel wel forse stappen. De belasting­inning verbetert, de hoeveelheid digitale betalingen neemt toe, en het land is weer zelfstandig actief op de geldmarkt. Het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, is weer op gang gekomen. En over twee jaar gaat Griekenland voor het eerst de schulden aflossen die het in het begin van de crisis moest aangaan bij de andere EU-lidstaten, waaronder Nederland. 

Dat is fijn voor die lidstaten, maar ook een bevestiging dat de weg omhoog daadwerkelijk is ingezet. Vandaag kan dan ook formeel een einde komen aan het derde en laatste hulppakket voor Griekenland.

Kwijtschelding

In totaal was er 288,7 miljard euro aan leningen voor nodig om Griekenland financieel overeind te houden – ruim 50 miljard direct van andere EU-landen, de rest via noodfondsen en het Internationaal Monetair Fonds. Die leningen waren ook in het belang van de andere landen die de euro gebruiken, ze voorkwamen dat de munt instortte. Het zijn enorme bedragen, ter grootte ongeveer van het gehele bruto nationaal product van Griekenland in 2017. Ze hangen als een molensteen om de nek van het land.

Uiteraard dragen de Grieken zelf, en vooral de Griekse politici, verantwoordelijkheid voor die enorme schuld. Maar nu zij gestaag hebben gewerkt aan verbetering van hun financiële situatie, inclusief ingrepen die de bevolking hard hebben getroffen, wordt het tijd te denken aan kwijtschelding. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde jaren geleden al dat dit onvermijdelijk zou zijn, wilde de Griekse economie weer kunnen ademen.

De schuldenverlichting vindt nu al plaats door Griekenland heel gunstige leenvoorwaarden te bieden, zoals aflossing gespreid over tientallen jaren. Maar als de rest van Europa de Grieken ook weer wat vlees op de botten gunt op iets kortere termijn, moet daadwerkelijke afschrijving van schulden aan de orde komen. Wie op vakantie is geweest in Griekenland, snapt vermoedelijk waarom dat wenselijk is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer Trouw-commentaren.

Lees ook:

Het heeft even geduurd, maar de Grieken gaan hun schuld aan Nederland aflossen

Vanaf vandaag staan de Grieken ‘financieel weer op eigen benen’, zoals dat is gaan heten. De Grieken zelf zullen die mijlpaal zonder feestgedruis aan zich voorbij laten gaan.

Terwijl hun land zit opgezadeld met een torenhoge schuld, voelen de Grieken zich onschuldig

Peter Henk Steenhuis vindt het opvallend dat geen van de Grieken die Trouw onlangs interviewde zich ook maar enigszins schuldig voelt over de immense schuld van 288,6 miljard. "Zouden de Grieken zich dan schuldig móeten voelen?"