India vreest uitbraak epidemieën na overstromingen

© AP

De ergste overstromingen sinds 1924 hebben in India al meer dan 400 levens geëist. Maar de hulpdiensten vrezen dat er door het stilstaande water epidemieën kunnen uitbreken, wat voor nog meer slachtoffers kan zorgen.

Wle

In de zuidelijke staat Kerala zitten ongeveer een miljoen mensen opeengepakt in zo’n 3.700 opvangcentra. In de regio wonen in totaal zo’n 34 miljoen mensen.

Door de overstromingen staan nog steeds grote gebieden blank. Omdat daar vaak ook kadavers van dieren in liggen te rotten, vreest de overheid nu voor de uitbraak van besmettelijke ziekten. De Indiase overheid stuurt uit voorzorg alvast 60 ton medicijnen naar de regio, en houdt gespecialiseerde medische teams paraat.

Militaire helikopters en schepen zetten hun zoektocht naar overlevenden inmiddels voort en leveren drinkwater en voedingsmiddelen aan de duizenden inwoners die in de getroffen zones gestrand zijn en onder meer op daken en hogere constructies op hun redding wachten. Ook plaatselijke vissers helpen met hun boten mee bij de reddingsoperaties. De autoriteiten bedankten hen al voor de geleverde inspanningen en beloofden in ruil een dagvergoeding uit te keren. Eens de reddings- en bevoorradingsacties grotendeels zijn afgelopen, kan ook worden begonnen met de heropbouw van en de herstellingen aan woningen en andere infrastructuur.

In de eerste 19 dagen van augustus viel volgens metingen 164 procent meer regen dan gebruikelijk in de regio. De schade van de overstromingen wordt geraamd op bijna 2,5 miljard euro, maar dat kan nog oplopen. Het ergste materiële leed lijkt wel geleden: de regenval is minder hevig geworden, en de wateroverlast neemt daardoor niet meer toe. Sinds vandaag kunnen er ook weer vluchten landen op de belangrijkste lokale luchthaven. Ook het treinverkeer komt weer op gang.